Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Newsdesk, del i den mer sociala webben
Newsdesk kopplar ihop bloggare med 7000 företag: “I natt lanserade ”http://www.newsdesk.se/">Newsdesk både “kommentarer” och “Twingly blogstream” på Newsdesk. Det betyder två saker: Dels så kan vem som helst i dag kommentera all den information som publiceras på Newsdsesk. Dels så kommer alla de blogginlägg som länkar till informationen också visas i anslutning till den."
(Hittat via knuff.)
Newsdesk tycks ha 7000 företag registrerade som alltså använder deras tjänster. De nya möjligheterna att i direkt anslutning till pressmeddelanden från dessa företag kommentera respektive ge synlighet till bloggkommentarer är förstås intressanta och välkomna men…
Vill företagen ha sin interaktion med kunderna hos Newsdesk – vore det inte rimligare att ha den “hemma” (dvs på den egan webbplatsen)?
Kommer företagen att i verklig mening utnyttja de nya tjänsterna dvs gå i svaromål kanske både på Newsdesk och hos de bloggar som kommenterat?
Eftersom företagen inte har någon kontroll över den konversation som uppstår kommer de att bli försiktigare när det gäller vilka pressmeddelanden som går denna väg?
Kan krishantering skötas via Newsdesk?
Nåja, nyheten väcker en del frågor – samtidigt är det ju förstås ur Newsdesk perspektiv en lysande idé. Deras tjänst blir nu mycket mera intressant för t.ex. folk som bloggar.
Jag hittar allFairs pressmeddelande då jag besöker Newsdesk. De, allFair, gratulerar Svenska Spel som utsetts till världens mest ansvarsfulla spelbolag av sina branschkollegor.
Jag gillar inte spel personligen och är därför allmänt negativ till sådan verksamhet. Att ett statligt bolag får pris för visst ansvarstagande (det är ju bara relaterat till andra motsvarande företag med tillstånd) är väl knappast särskilt märkvärdigt – motsatsen vore värd mera uppmärksamhet. I synnerhet som Svenska Spel (bortsett från trav) har monopol, åtminstone formellt. Svenska spel omsätter sådär en 21 miljarder. Av det utgör vinsten över 5 (miljarder). Större delen av vinsten går direkt in i statskassan, resten fördelas till idrottsverksamhet. Hur mycket som är omkostnader har jag inte riktigt koll på men det är mindre än 3000 spelare som blir miljonärer varje år. Ansvarsfullt????
Rosemari Södergren har också kommenterat liksom Richard Gatarski.
Hej Peter,
Kul att du nämner vår nya satsning.
Ville bara kommentera dina funderingar om att företagen kanske inte välkomnar de nya tjänsterna, med motiveringen att dom inte har kontroll över konversationen som uppstår.
Visst är det så att det är omöjligt att ha fullständig kontroll, men förhoppnigsvis gör detta att företagen åtminstone kan agera utifrån vissa av dessa kommentarer som nu hamnar inom räckvidd. Konversationen uppstår ändå, och tidigare inom kontexter som till stor del kanske var okänd. Och att hänvisa till företagets egen webb håller inte heller, eftersom få företag har den möjligheten.
Företagen har redan tidigare stor del av sin interaktion med kunderna på Newsdesk, med skillnaden att innan den här lanseringen var det en envägskommunikation. Newsdesk har över 600,000 besök per månad, alltså finns här inte bara journalister och övriga opinionsbildare, utan även föreatagens marknad direkt.
MVH
Richard
Tack för ett bra inlägg.
En kompletterande kommentar sent omsider: Många företag ser ett värde att lyfta ut sina budskap och möta sin publik/ sin målgrupp där de finns och söker. Newsdesk.se har blivit en söktjänst där 10.000-tals journalsiter och liknande söker efter information (och bevakar) från företag, organisationer, myndihgeter, verk, m fl.
Av samma skäl som man väljer att publicera sin bostad för försäljning hos hemnet.se, istället för att lägga upp den på sin blogg.
Richard, tack för kommentaren.
Du har definitivt rätt – tror att det kommer att kunna bli avgörande konkurrensfördel att vara tillgänglig och delta i konversationerna, men samtidigt finns det ju alltid kvarvarande envägskommunikatörer med lång traditon och inte sällan fortsatt makt över strategierna..
Kan inte låta bli att relatera denna fråga till Urban Ahlins uttalande när det gäller hur man bör föra diskussioner inom hans parti som jag kommenterade igår.
Håller med dig, Peter. Vi har smärtsamt fått erfara konventionens kraft. Massor av företag, organisationer, myndigheter, m fl förstår inte våra tjänster och/eller uppskattar dem. Kanske kommer de aldrig att göra det. Men vi försöker handla med utgångspunkt från vad vi tror på och vad vi ser att många trots allt efterfrågar idag, och förhoppningsvis ännu mer imorgon.
Senaste kommentarerna