Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Stretchadhet – utsträckt verklighet?
Lärandets stretchadhet: "Kroksmark beskriver hur lärarens roll är att skapa förutsättningar för lärande – att verka så att alla elever utvecklar motivation för något som den enskilde eleven inte omedelbart ser vare sig glädjen eller lyckan i.
Det är med andra ord viktigast att en lärare är duktig på att motivera varför något ska göras och inte så mycket att läraren måste ha alla faktasvar i ämnet. Kroksmark fortsätter med att konstatera att lärare generellt inte har någon strategi för hur detta ska ske, de har inga teorier som de kan hänvisa till när de utövar sitt yrke och de vet inte varför eller hur en elev tar till sig något eller vet varför just ett speciellt tillvägagångssätt är bättre för en elev."
Lars Thim har på ett utmärkt sätt sammanfattat Tomas Kroksmarks artikel om Lärandets Stretchadhet (publicerad i Didaktisk tidskrift). Rekommenderad läsning för den som vill följa forskning om vad en allt mer digitaliserad (läs en-till-en) skola betyder för arbetet i skolan, för undervisningen och för lärandet. Väl värt att läsa direkt från källan – Kroksmark studerar Vittra men refererar också till studier från Maine. Han redogör också för utvecklingen i Falkenberg (vars resultat fallit något efter en initial förbättring) utan att dock ha någon underbyggd tes om orsaken därtill.
Både Thim och Kroksmark refererar Ruben Puenteduras modell – bra för att utveckla en-till-en-baserad undervisning.
Technorati Tags:
1 – 1, 1 till 1, 1 to 1, IT i skolan, Skola, Ruben Puentedura
Senaste kommentarerna