Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Regler är onödiga
Skolfröken som Jeppesen refererar till berättar om en elev som konstaterat att regler inte behövs eftersom “De som följer dem behöver dem inte och de som behöver dem följer dem inte”. En intressant iaktagelse som ju ofta bekräftas i verkligheten och inte minst ett intressant inlägg i debatten om såväl ordningsregler som ordningsbetyg i skolan. Både Jeppesen och Skolfröken refererar också tilll Maja – en finsk högstadielärares blogg.
Det är skillnad på fingrar och fingrar: “Sen läste jag något väldigt spännande här på en finsk lärares blogg. Och fortsättningen här hos Skolfröken.”
(Via Jeppesenblog.)
Som vanligt håller vi välartade vuxna förstås på med fel saker – vi skapar regler som krånglar till tillvaron för de redan skötsamma och försöker hitta på sanktioner mot dem för vilka sådana saknar relevans. Framtidens skola?
Technorati Tags:
Politik, Socialdemokraterna, Utbildning, Högeralliansen
Det var ett ganska insiktsfullt iaktagande av den eleven. Men han eller hon har faktiskt fel! En del ligger på gränsen. Följer regler om de finns, men har annars ingen moral i kroppen. Jag grundar mitt påstående på vad jag sett i det fantastiska programmet Plus. Där hör man ofta företagsledare som gjort moraliskt förkastliga saker (ofta på nätet), och när de konfronteras säger de att de gärna skulle se mera regler så att de visste vad man inte får göra, för de tyckte också att det var fel att göra så. Så kan man också se på regler…
Med ett juste förhållningssätt hos alla behövs färre regler. Slutsatsen är inte att först införa färre regler och hoppas att allt blir sagoslott. På en skola jag besökte förra året hade man 123 regler som ständigt fylldes på eftersom eleverna hela tiden sa att allt som det inte finns regler om får man göra. På en annan skola hade man endast ett fåtal regler och knappt några problem alls. Skillnaden här ligger inte i många eller få regler utan att man misslyckats respektive lyckats forma en ”kultur” där man respekterar varandra, tror på något och tar ansvar. Det kan ju låta lite flummigt men jag menar att man med ett tydligt resultatinriktat arbete kring värdegrundsfrågor och bemötande i och utanför klassrummet mellan vuxna och elever når positiv utveckling. Kruxet är ju att alla vuxna inte alltid orkar med detta arbete vid sidan av ”undervisning” eftersom man ofta vill separera undervisning från andra lika viktiga saker. Saker som det också står en hel del om i Lpo94…en av våra lagar…
🙂
Senaste kommentarerna