Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Kontanthandel är pengatvätt och Götblad
”Så ska vi stoppa den grova brottsligheten i Södertälje” – DN.SE: "Väldigt stora penningsummor är i omlopp i Södertälje vid fastighets- och företagsköp. Det finns tillfällen då köparen velat betala med flera tiotals miljoner kronor i kontanter.
Men svarta pengar måste bli vita. Penningtvätt görs på många sätt. En väg är branscher som omsätter mycket pengar i kontanter: krogar, kaféer, nätpoker, frisörer, med flera.
Företag som drivs av kriminella ställer till stor skada. Skatter och avgifter betalas inte. Samhället förlorar många miljarder i intäkter och konkurrensen snedvrids naturligtvis och hederliga företagare kan tvingas lägga ned sin verksamhet.
I Södertälje kan vi se att den organiserade brottsligheten är uppbyggd som en triangel med tre nivåer.
I triangelns bas, nivå 3, finns de som misshandlar, säljer narkotika, mördar, eller vad som krävs av praktiskt arbete. Omskrivna ledaregestalter är oftast personer på den här nivån. De flesta finns i polisens register.
Nivå 2 i triangeln består av människor som underlättar den illegala verksamheten. Där kan principiellt finnas en kamrer på en bank, en offentlig tjänsteman, någon jurist och kanske rent av någon politiker. De finns sällan i brottsregistret..
I triangelns topp, nivå 1, sitter de som styr, planerar och hämtar hem de stora pengarna. De kommer aldrig i närkontakt med brotten utan har stort avstånd till morden, narkotikahandeln och annat som lägger basen för deras förmögenhet. De förekommer inte i polisens register.
Verksamheten är svår att tränga igenom. Det är än svårare när personerna också tillhör andra slutna kretsar, där lojaliteten är viktigast och problem löses internt. Många upplever sig inte som direkt kriminella, men kraven på lojalitet är starka.
En sluten krets kan lappa över en annan. Intressegrupper, föreningar och företag går ihop. Det är svårt att skilja det ena från det andra.
"
Carin Götblad skriver i DN om hur grov organiserad brotslighet bekämpas i Södertälje i en unik och omfattande insats där massiv polisinsats kompletteras med samarbete med andra myndigheter. Artikeln nämner inte någon specifik grupp men några företrädare för Assyrian-Chaldean-Syriac Association (ACSA), Özcan Kaldoyo och Olle Wiberg uppfattar att Götblads artikel pekar ut och i polemik skriver de
Det som är oroande är att Carin Götblad drar in hela kollektivet av framåtsträvande kristna invandrare från Mellanöstern, assyrier-kaldéer-syrianer – och hela yrkeskategorier som de ofta tillhör – i den kriminella gruppen.
Precis som i sina ursprungsländer är människorna från den här gruppen påfallande ofta dynamiska och aktiva i att bedriva affärsverksamheter. Det förekommer givetvis stora penningsummor i fastighetsaffärer och vid företagsköp. I det här fallet gör inte Carin Götblad någon skillnad mellan den överväldigande majoriteten seriösa affärer från de affärer som även de kriminella givetvis gör.
Carin Götblad pekar ut de branscher och yrkesgrupper som just ägs av personer från de grupperna i Södertälje, som krogar, frisörer och caféer.
Götblad svarar med att beskriva Kaldoyo/Wibergs artikel som märklig. I sanning en märklig debatteknik använd av en hög statlig tjänsteman. Än märkligare är faktiskt att hon försöker friskriva sig genom att peka på att hennes ursprungliga artikel inte nämner någon specifik grupp vid namn – för det är just det enda hon inte gör. I övrigt är det för varje läsare uppenbart vilka folkgrupper hon beskriver och artikeln är sannolikt ett aktstycke som applåderas främst av ND och SD, alldeles oaktat att vi förstås alla vill se grov brottslighet bekämpad.
“Alla vet” ju nämligen vilka folkgrupper som äger krogar, frisörsalonger, fastigheter, nätpoker etc i Södertälje. Alla vet ju vilka som mördats, vilka som utsatts för mordförsök, vilka som polisen misstänkar för än det ena, än det andra. Kaldoyo/Wiberg drar bara exakt samma slutsats som de flesta andra och finner det oacceptabelt att hela grupper pekas ut. Jag håller med.
Götblad insinuerar/antyder och döljer det bakom t.ex. formuleringar som ovan citerat:
Där kan principiellt finnas en kamrer på en bank, en offentlig tjänsteman, någon jurist och kanske rent av någon politiker.
Det är riktigt obehagligt men tyvärr inte alls ovanligt. I ett rättssamhälle är det ett grundkrav att polisen inte offentliggör misstankar riktade mot personer som enkelt kan identifieras förrän de faktiskt har grund för åtal.
Götblad tycker att vi alla ska hjälpa till i kampen mot den grova brottsligheten genom att
avstå från att nyttja svarta varor och tjänster. Begär kvitto. Undvik kontantbetalningar. Den svarta ekonomin förutsätter kontantbetalningar.
Beslutar mig för att dra mitt strå till stacken och bojkottar därför Friluftsboden Outdoor Equipment som i reklamblad jag fann i min brevlåda igår (trots att reklam undanbedes) skriver
Vi tar inte kort, endast kontant betalning.
Detta alltså i en butik som säljer dyra märkesvaror flera mil från närmaste uttagsautomat – synnerligen suspekt:)
Technorati Tags:
DN Debatt, Södertälje, Carin Götberg, Özcan Kaldoyo, Olle Wiberg, Assyrier, Kaldéer, Syrianer
Senaste kommentarerna