Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Tvinga alla elever att välja sin skola – leder till vad?
Tvinga alla elever att välja sin skola | Skola | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet: “Lösningen är inte att avskaffa valfriheten, i stället borde vi göra den obligatorisk. Det är naturligtvis inte ett problem att de som använder skolvalet får en utbildning med hög kvalitet. Däremot instämmer förmodligen alla i att det är oacceptabelt att de som avstår från att välja anvisas sämre och ibland direkt undermåliga skolor. Det är med andra ord inte valfriheten som är problemet, utan bristen på aktiva val.”
Lite frestad förstås att kommentera kvalitetskraven som inte ställs på ledamöter (ex. Oskar Öholm) i Utbildningsutskottet men avstår. Istället fokus på sakfrågan. Om alla väljer uppstår kö till de populäraste (i vissa fall bästa) skolorna. Kö leder till behov av regelverk – kötid (alltså viktigt att välja kanske innan barnet fötts) eller lottning (rättvist om det gäller livschanser). Så långt vi nu vet är det också så att skolor med gott rykte (och eventuellt hög kvalitet) får problem – minskat söktryck – när andelen elever med annan än svensk bakgrund hamnar i flertal.
Öholm skriver vidare
“Kunskapsresultaten sjunker, lärarnas status har urholkats och skillnaden mellan skolor ökar.”
Nja, säger jag. Om svenska elevers resultat i internationella undersökningar sjunker är nog lite osäkert. Sådana undersökningar kalibreras oftast vid varje tillfälle vilket innebär att en sämre relativ placering på topplistan lika gärna kan förklaras av andras förbättrade resultat. Att lärarnas status ändrats från en tid när de var de bäst (enda) utbildade i byn till en tid när en rätt stor del av befolkningen (föräldrarna) har lika eller längre utbildning är väl självklart. Att skillnaden mellan skolor ökar är uppenbart – direkt följd av boendesegregationen förstärkt av effekter av det fria skolvalet (som forskning rätt tydligt visat).
Öholm igen
På gymnasieskolans område får vi helt nya program som stänger de återvändsgränder som idag lämnar nästan var tredje gymnasieelev utan de kunskaper de har rätt till.
Andra kanske skulle hävda att vi nu får fler återvändsgränder. Eleverna verkar ju i alla fall välja bort de varianter som stänger möjligheten att få en bred allmänbildning (ofta uttryckt som högskolebehörighet).
Technorati Tags:
Skola, Valfrihet, Oskar Öholm
Senaste kommentarerna