Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Motmakten har vi redan
Politikens Jehovas vittnen och Alliansens kundrelationer | Svensson: ”Men den svenska arbetarrörelsen har alltid stått på två ben – kontrollen över statsmakten med följande sociala ingenjörskonst samt den numera osynliggjorda gräsrotssolidaritet som vuxit fram i självorganiseringen. Nu har vi ett 2000-tal där både skolgång, yrkeskarriär, åldrande och sjukdom är allt mer under individens ’eget anvar’. Nå. Motmakten har vi redan. Kooperationen, bildningsförbundet, fackföreningsrörelsen etc. Dags att fylla dem med nytt blod.”
Läser med stor behållning Stefan Bergmarks artikel på Anders Svenssons blogg – gillar formuleringen ”Motmakten har vi redan” och exemplifierandet. Frågan är dock vilka som kan tänkas vilja fylla dem med nytt blod?
Kanske samma blod som strömmar i ”Dagens unga kommer i allt mindre grad att låta sig styras av kapitalistiska eller statsbyråkratiska hierarkier. De bygger nätverk och förvaltar själva sina företag. Det finns ingen kungsväg mot målet. Bara miljoner små stigar. Det kommer säkert att ta något sekel innan vi når den frihetliga socialismen.” som Johan Lännroth beskriver i DN idag – en tänkvärd artikel.
Alltså – mindre stat och mera självorganiserad verksamhet!
Mer om vad sossar tycker på Netroots, s-bloggar och Socialdemokraterna.
Technorati Tags:
Anders Svensson, DN, Ideologi, Kapitalet, Netroots, s-bloggar, Socialdemokratiska Arbetarepartiet, Johan Lönnroth, Stefan Bergmark
>Fast det är något visst med den västerbottniska synen på världen. Thomas >Hartman menar att den grundläggande skiljelinjen i alla samhällen är
>den politiska motsättningen mellan de som ser politik som verktyg för att befria >människor och de som ser politik som ett hinder. Så kommer det se ut så länge >mänskligheten befolkar denna planet.
>Man undrar vart klassmotsättningarna tog vägen.
Trams. Uppenbarligen förstår du inte vad jag säger. Det som gör att ideologierna inte dött eller någonsin kommer att göra det är exakt det jag säger. Det är där den grundläggande skiljelinjen gått i alla tider mellan de som ser politik som ett verktyg att befria människor och de som tycker att politiska verktyg skapar ofrihet för människor. Att skära frågan på det sättet har inget som helst att göra med klasskamp och kommentaren vad det har med Västerbotten att göra förstår jag överhuvudtaget inte.
Senaste kommentarerna