Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Bra budget
Jag är lite kluven. Den budget den nya regeringen la fram idag är för det första vad vi kunde vänta oss och uppenbarligen vad majoriteten av de svenska väljarna önskat (annars skulle de väl inte röstat fram dem?). För det andra så tydliggör den såvitt jag förstår mycket tydligt vilka som gynnas och vilka som missgynnas. Den pekar också på en del svagheter i de trygghetssystem vi byggt upp. Av en rad goda skäl innehåller de en hög grad av skatte- och/eller avgiftsfinansiering. Det gör att de är möjliga att förändra med relativt enkla politiska beslut.
Det kanske inte är så klokt. Möjligen borde vi redan tidigare och åtminstone nu fundera över om inte vi borde bygga system som kontrolleras mera direkt av människorna själva inklusiva dess finansiering men i genuint kollektiva former. Vi brukar ju t.ex. hävda att arbetsgivaravgifterna egentligen är ett avstått löneutrymme. Låt oss då återerövra det utrymmet och t.ex. använda det för gemensamma, kollektiva försäkringar som inte tar vägen över statskassan. Folksam skulle kanske kunna användas för detta, istälet för att vara ett bolag som t.ex. betalar sin ledning fantasibelopp i arvoden. Lite krångligt blir det kanske att hantera de som inte kvalificerat sig men det borde gå att lösa.
Jag har egentligen aldrig riktigt förstått idén med att fackavgiften skall kunna dras av på skatten. Vore väl egentligen rimligare att slåss för löneökningar som ger utrymme för att genom medlemsavgifter, som medlemmarna då har råd med, finansiera hela verksamheten. Om man som t.ex. den gode Laakso vill mena att det är en “en politik som angriper fackföreningsrörelsen genom den listiga kombination av ökade kostnader för medlemsskap och den försämrade ersättningen från a-kassan.” så kan vi ju välja två strategier för att motverka: att kritisera politiken under i värsta fall 4 år för att sedan förhoppningsvis kunna återställa saker och ting eller att ta saken i egna händer och börja bygga mer hållbara system på solidaritetens grund.
Technorati Tags:
Solidaritet, Ekonomi, Politik, Socialdemokraterna, Högeralliansen
De två vägarna utesluter förtså inte nödvändigtvis varandra men det vore kull att åtminstoen få igång en diskussion om det ännu otänkbara alternativet.
Det finns ett mycket stort problem med budgeten dock; den ger tyvärr så stort utrymme för att kritiseras för dess orättfärdiga fördelningsprinciper att det blir svårt att föra en seriös debatt om hur den socialdemokratiska politiken för framtiden faktiskt borde se ut.
Jag funderar i samma banor Peter. Den inbyggda svagheten med det system som vi byggt upp från arbetarrörelsen är att det är lätt (mycket lättare än jag tror någon trott) för en annan majoritet att riva upp det vi byggt upp.
Jag tror att vi i förlängningen kan behöva göra våra trygghetssystem fristående från staten, även om det bär många emot att gå dithän, men det kan vara den väg som vi tvingas till av samhällsandan.
Jag tror att första steget till förändring måste ske genom förståelse för att solidaritetstanken handlar om egenintresset och inte om altruism och att systemet därför måste bygga på behovet av att värna egenintresset och att det bara därför kommer att gynna kollektivet, precis som vanliga försäkringar gör. Vi fick spö av en ideologiskt välgrundad moderatallians, ska vi vinna på ett hållbart sätt måste vi arbeta igenom vår egen ideologiska bas. Grundfrågan blir, som alltid, vad bör staten göra? Följdfrågan är, vad bör vi göra själva?
Viktigt påpekande du gör beträffande solidaritet versus egenintresse. Det är ofta man hör folk försöka använda mer altruistiska motiv.
Vet dock ine om jag helt instämmer i ”en ideologiskt välgrundad moderatallians” som beskrivning av våra motståndare:-)
Vad vi däremot misslyckats med är att föra en ideologisk välgrundad politik och därmed en ideologiskt välgrundad valrörelse. Problemet är ju att vi inte framstått som det mest trovärdiga alternativet i ett antal viktiga vardagsfrågor på grund av att vi inte tydligt delat problembeskrivningen med alltför många av våra vanliga väljare. Jag tror arbetslöshetsfrågan var och kommer att förbli den viktigaste av dessa men det finns motsvarande frågor när det t.ex. gäller omsorg om de äldre och sjuka.
Senaste kommentarerna