Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
1000 kronor mer i plånboken!
Sänkt a-kassa gav inte fler tyska jobb: “– Jag kan inte se att sänkningen hittills har haft någon betydelse. De långtidsarbetslösa är fortfarande arbetslösa, säger Karl Brenke, på Tyska institutet för ekonomi i Berlin.
Två år gammal reform
Det var för snart två år sedan som ersättningsnivån sänktes. Reformen, som heter Hartz fyra, drevs igenom av den tidigare kanslern Gerhard Schröder. Den fick också en stor betydelse i hans eget fall.
Protesterna var omfattande och Schröder tvingades utlysa nyval efter starkt motstånd inom både facken och hans eget parti.
Fortfarande demonstrerar tyskar mot reglerna, i helgen över 80 000 i Berlin.
Det saknas arbeten
Syftet med de sänkta nivåerna i a-kassan var, förutom att spara pengar, att få arbetslösa att acceptera låglönejobb. Men för okvalificerade eller för långtidsarbetslösa 50-åringar finns inga jobb, säger Karl Brenke.
I till exempel forna Östtyskland arbetar miljoner redan i en växande låglönesektor, somliga har timlöner på 30 till 40 kronor. Från fackligt håll är man kritisk”
(Via Ekot.)
Idag jämförs den tyska säkningen av nivån i arbetslöshetsförsäkringen med högeralliansens förslag t.ex. av editor@OurComments.org. Jämförelsen är fårstås ytterst rimlig – framförallt om huvudsyftet också med högerallianens föreslagna försämringar har samma syfte. Anders Borg förklarar i DN idag att “Syftet för den nya regeringen är att få fler att arbeta och färre att försörjas med bidrag. Det handlar inte främst om att dela ut pengar, utan att få i gång en process som skapar fler jobb. Först när detta har lyckats blir det utrymme för verkliga förbättringar för större skattesänkningar eller förbättrad välfärd.”
Tidigare har det framkommit att besparingen på a-kassan ligger i storleksordningen 10 miljarder. Tveklöst har alltså högeralliansen i så motto samma ambition som den numera försvunne Gerhard Schröder. Den sänkta nivån innebär ju också att det skapas en stark press på folk att acceptera lågt betalda jobb, inför hotet att annars bli av med ersättningen. Det förefaller alltså som om högeralliansens motiv sammanfaller väl med den i huvudsak misslyckade “reformen” i Tyskland.
Frågan blir då om regeringen tror att detta ändå bidrar till det officiella motivet – att få fler i arbete. Det tyska exemplet visar ju att det inte fungerar riktigt så men det kan ju tänkas att en del andra förslag bidrar till att det faktiskt blir fler jobb, sannolikt då av en karaktör som vi idag inte skulle acceptera. Samtidigt – om nu den tyska erfarenheten blir vår – så kommer alltså ökade offentliga kostnader i form av socialbidrag/försörjningsstöd. Det senare både till de som utförsökras, de som har a-kassa på låg nivå och i ökad utsträckning till alla låglönearbetare. Var tar då besparingen vägen (kostnaden vältras ju i och för sig över på kommunerna)? Om arbetslösheten inte minskar men fler blir beroende av bidrag uppnår man ju inte syftet (Borg ovan).
Anders Borg lovar för övrigt i DN-intervjun att “Ett normalt LO-hushåll med två personer ska ha fått ungefär 1.000 kronor i samlad inkomstökning, när den här mandatperioden går mot sitt slut. Det målet gäller även när man har dragit bort försäkringspremier och a-kasseavgifter.” Detta är ju fantastiskt. Det klart utlovade målet i valrörelsen var 1000 kronor per löntagare och man talade särskilt om låg- och medelinkomsttagare. Nu har detta löfte alltså reducerats till 500 kronor.
Vilket fackförbund blir först ut med parollen 1000 kronor mer i plånboken efter skatt, avgifter och borttagna avdrag?
Technorati Tags:
Ekonomi, Politik, Socialdemokraterna, Högeralliansen, DN, Arbete, Anders Borg, Ekot
Senaste kommentarerna