Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Skyll inte på Persson
Currently playing in iTunes: Too Tired by Gary Moore
Samhällskritiskt SSU gör riktig valanalys: “SSU presenterar idag sin valanalys på DN-debatt. Huvudbudskapen till mig och andra sossar är som jag uppfattar det två; sluta skylla ifrån er och återta samhällskritiken. Det är svårt att inte ställa upp helhjärtat bakom bägge.”
(Via Sjölander.)
Flera har kommenterat debattartikeln i DN signerad Johan Hassel (och SSU?) där SSUs valanalys presenteras. De har i stort kommit till samma slutsats som jag – det går inte att skylla valnederlaget på en person och det behövs en förändring av politiken. De har när det gäller det senare valt att kalla det att “återta samhällskritiken” och jag tror det kan vara en bra benämning. Det var för att vi inte kunde adressera människors upplevda problem vi förlorade valet (och då spelar det ju som jag tidigare konstaterat ingen roll om statistiken inte verifierar problemen).
Vi är många som tror att ju större inflytande partiets medlemmar har över politikens utformning och riktning, desto närmare kommer politiker och medborgare varandra och desto mer samstämd blir bilden av verklighetens förutsättningar och problem.
Detta uppnår vi genom att ge de människor som i dag går med i partiet i protest mot den borgerliga regeringen inflytande över politiken som ska leda till valseger 2010. Vi gör det genom sätta det lokala politiska engagemanget i fokus och lägga makten över vårt partis politik i händerna på våra medlemmar.
Jonas Morian tycker vi skall lyssna på SSU (och det bör vi men också till alla medelemmar som SSU så riktigt påpekar – det finns en liten tendesn i partiet att bara lyssna på den som har en plattform och det är förödande) och varnar också för överdriven optimism pga av lite bättre opinionssiffror: “SSU vågar i sin analys också varna för övertro på de egna idéernas förträfflighet, baserat på stigande opinionssiffror några månader efter valet. På flera håll inom socialdemokratin verkar opinionsuppgången tolkas som att valresultatet 2006 var en parentes och att vägen till 2010 ligger öppen.”
Just frågan om partiets inre liv, utvecklandet av den interna demokratin, möjliggörandet för många fler röster att faktiskt höras, för fler att faktiskt vara delaktiga i att utforma politiken (inte bara bekräfta den vilket är det vanliga idag), kalla det gärna återupprättandet av en folkröresletradition engagerar mig. Det är svårjobbat – sannolikt för att det är så mycket bekvämare för de mer etablerade att “bara” behöva hantera de organiserade åsikterna och inte behöva ge sig ut på det gungfly som ett mer tillåtande medlemsbaserat utformanade av politiken skulle innebära.
Också Marta Axner lovordar initiativet från SSUarna och skriver “Det som behövs nu är inte i första hand att byta partiledare utan att arbeta för en ny politik – en politik som inte blundar för verkligheten utan tar sin utgångspunkt i människors erfarenheter av ökade klyftor och orättvisor i samhället.” Rätt så, frågan blir ju då hur vi skall kunna komma runt det faktum att hela processen med partiledarvalet riskerar att förlama all annan debatt – i synnerhet när så många är villiga att ha synpunkter på just detta val som saknar politisk dimension. Vi har ju ett otal exempel på hur grupperingar och enskilda för fram krav på egenskaper som kön utan att med ett ord beröra politiken.
Technorati Tags:
Marta Axner, Jonas Morian, Johan Sjölander, SSU, Socialdemokraterna, Demokrati
Senaste kommentarerna