Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Inte höger eller vänster utan solidarisk
Arbetarväljare trodde inte på socialdemokraternas budskap: “Det finns nu två stora uppgifter för arbetarrörelsen: att trycka tillbaka de främlingsfientliga partierna och att vinna tillbaka den radikala delen av medelklassen. Det gör man inte genom att vända arbetarklassen ryggen, utan genom att tydligare formulera en politik för fler jobb och minskade klyftor.
Vi kommer nu att få se hur de ekonomiska och sociala klyftorna ökar, och hur de mest utsatta människorna lämnas i sticket. I ett land där solidaritet och sammanhållning hålls så högt som i Sverige, kommer en sådan politik att väcka en folklig vrede som går långt utanför socialdemokratins väljarskara.
Det finns en bred folklig uppslutning bakom en samhällsmodell som minimerar klassklyftorna. Socialdemokratins uppgift de kommande åren blir därför att obönhörligt påtala hur detta systemskifte skadar inte bara de svagaste – de som lever på marginalen, är arbetslösa, sjuka eller rent av utslagna – utan också hur detta drabbar såväl arbetare som tjänstemän. En socialdemokrati i opposition måste därför bli en stark röst i riksdagen för jämlikhet.”
(Via DN.)
Morgan Johanssons analys är nog i huvudsak helt riktig. Det är inte genom att yttterligare alienera delar av arbetarklassen (om nu denna klassbaserade retorik kan passera) som vi bäst företräder de svaga i samhället, tvärtom så måste vi precis som Johansson hävdar sätta solidaritet och rättvis främst. Detta innebär dock inte att vi inte skall genomföra den omfattande revidering av vår politik som krävs, alltså inte ett steg bakåt (vilket brukar kallas att vrida sig åt vänster) utan två steg framåt (vilket inte är detsamma som att vrida sig åt höger).
Ett solidariskt samhälle är inkluderande, där finns plats för alla. Parollen Alla skall med talar verkligen om detta. När sedan folk inte kände att den faktiska politiken faktiskt stämde överens med parollen uppstod rörlighet hos just de grupper Johansson identifierar. Ett socialdemokratiskt parti skall inte kunna tappa röster till Sverige- och Nationaldemokrater, i synnerhet inte bland unga arbetare och bland pensionärerna.
Om vi nu skulle lyckas göra solidaritet och rättvisa till ledstjärna för inrikes frågor vore det ju klädsamt om vi gjorde det också för utrikes. Det senare innebär en betydligt offensivare politik inom EU liksom ett återtagande av den roll socialdemokratin spelade när det gäller förhållandet mellan nord och syd.
Prövningen när det gäller vår inrikes politik måste ta sin utgångspunkt i att hitta moderna lösningar. Det kan gälla att skapa en ny arbetsmarknadspolitik som faktiskt fungerar. skapar trygghet parallellt med stor rörlighet (som ju krävs idag) vilket t.ex. Jonas Morian och Erik Laakso skrivit om. Det kan handla om att göra upp med sammanblandningen av stat, samhälle och individ – alltså att ge människorna större kontroll över sina egna liv, att hitta kollektiva lösningar som inte nödvändigtvis tar vägen över staten, att se att det är solidarisk finansiering som skapar sammanhållning, inte vem som driver en välfärdstjänst.
Technorati Tags:
Jonas Morian, Socialdemokraterna, Politik, DN, Erik Laakso, Morgan Johansson, Solidaritet
Har du sett att Johanna har utmanat dig på sin blogg? http://www.fantasiflicka.blogspot.com/
Nej, det har jag missat.
Senaste kommentarerna