Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Sänkt a-kassa ger jobb
Lars Calmfors: Vänsterdebattörer tar ingen hänsyn till forskningen: “Av dessa skäl är OECD:s ”grundsbedömning” att en lägre ersättningsgrad i arbetslöshetsförsäkringen med tio procentenheter minskar arbetslösheten med en dryg procentenhet i ett genomsnittsland förmodligen en mycket bättre utgångspunkt för att bedöma effekterna på total arbetslöshet (inklusive ams-program) i Sverige än OECD:s andra skattningar. Samtidigt är förstås alla försök till exakta uppskattningar osäkra, även om det finns starkt stöd för betydande effekter. Dessa kan förmodligen komma snabbare i Sverige än de gjort i andra länder, eftersom a-kasseförändringarna genomförs i en högkonjunktur.”
(Via Aftonbladet.)
Artikelförfattaren Lars Calmfors uppges vara en 58-årig professor i internationell ekonomi. Han hävdar att det finns starkt stöd i forskningen (främst OECD-baserad sådan) för tesen att lägre arbetslöshetsersättning minskar arbetslösheten. Skälet till denna artikel tycks varar att kritisera några icke närmare specificerade vänsterdebattörer.
Själv definierar jag mig i någon mån som det senare. Att jag kan vara kritisk till sänkt arbetslöshetsersättning grundar sig bl.a. på att jag tror att det har just de effekter som Calmfors indikerar i följande passus:
En del forskning har undersökt individers arbetslöshetstider. De flesta studierna i olika länder har funnit att lägre a-kassa gör att arbetslösa får jobb snabbare. Detsamma gäller Sverige, där tre av fyra studier funnit klara sådana resultat.
Men individstudier tar inte hänsyn till hur hela lönebildningen i ekonomin påverkas och underskattar därför totaleffekterna på jobben.
Självklart är det så att lägre arbetslöshetsersättning sätter större press på individen att ta vilket jobb som helst (som ger mer än den låga ersättningen). En förutsättning för det är förstås att det faktiskt finns sådana jobb för vilket den arbetslöse är kvalificerad. I en högkonjunktur är det sannolikt så att sannolikheten för att det skall finnas sådana jobb är stor.
Effekten av den sänkta ersättningsnivån blir då att fler konkurrerar om de lågt betalda jobben. Givet en fortsatt bra konjunktur behöver det inte betyda så mycket för lönebildningen men relativt snart bör detta ge upphov till än fler uselt betalda jobb som de låga ersättningarna tvingar folk att ta. Kanske, men bara kanske, leder det till att det faktiskt totalt sett blir fler jobb. Av dessa kommer emellertid alltfler att vara sådana som folk inte kan försörja sig på (arbetsmarknaden i USA är väl såvitt jag förstått ett bra exempel på detta). I vårt land kommer detta att innebära att allt fler blir beroende av försörjningsstöd trots att de har jobb.
Är det ett sådant samhälle vi vill ha?
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Politik, Aftonbladet, Lars Calmfors
Senaste kommentarerna