Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Löneskillnader
I ett debattprogram på TV diskuteras de växande löneskillnaderna i Sverige. En representant från Ledarna argumenterar då för ökande sådana genom att fokusera på chefernas relativa låga löner inom den offentliga sektorn. I samma panel sitter en kommunalare som har en månadslön på 14 500 kr. Programledaren fokuserar på frågan om det är viktigt att tjäna mycket pengar. Kommunalaren försöker rätt förgäves återföra diskussionen till det som borde diskuteras. Den socialdemokratiske partisekreteraren som också deltar vill ha samordnade förhandlingar och kraftfullt bekämpande av arbetslösheten.
Hur skall vi då kunna finanisera drägliga löner inom den offentliga sektorn – alltså löner till människor som utför ett ofta rätt tungt arbete och som lika ofta har ett stort ansvar för andra männikors liv och hälsa. De utgör också rätt stora kollektiv vilket innebär att rejält höjda genomsnittliga löner kostar mycket pengar. Finns överhuvudtaget dessa pengar? Är det rimligt att hävda att de finns om mer välbetalda grupper inte får löneökningar?
Ser vi till finanserna inom den offentliga sektorn förefaller ju bristen på pengar vara det allt överskuggande problemet. Man behöver ju bara avvakta Stockholms läns landstings sparpaket som sannolikt kommer att innebära både kraftiga neddragningar och höjda avgifter (och i år har redan skatten höjts). I min kommun händer ungefär samma sak om än i något mindre skala. Det gick inte att få majoritet för en rejäl skattehöjning som skulle möjliggjort åtminstone bibehållen verksamhet – istället får vi nu både skattehöjning och neddragningar. De senare sker i stor utsträckning genom att anslagen inte räknas upp motsvarande kostnadsökningarna (inkl. löneökningar).
Det här innebär att om t.ex. kommunalarna i Södertälje får de löneökningar de är värda så kommer verksamheterna att drabbas av ytterligare neddragningar – sämre service, färre anställda etc. Vilka får betala detta? Medborgarna genom sämre tjänster (större klasser, sämre omsorg för de gamla etc) men också de människor som arbetar inom dessa områden som får mer att göra, sämre förutsättningar att göra ett bra jobb osv.
Olösligt problem?
Senaste kommentarerna