Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Nicklas Lundblad tror inte på öppen kod
Nicklas Lundblad tror inte på öppen kod – Forskaren Nicklas Lundblad tycker till om öppen kod i senaste CIO. Nicklas Lundblad tror inte att öppen kod har någon framtid på längre sikt, särskilt inte om det blir ett dominerande alternativ. Lundblad tror nämligen att ett ökat genomslag för öppen kod gör att den ”romantik” som omger öppen kod försvinner och man vill ha en stark aktör som ser till att allt fungerar, centralstyrt.
Nicklas Lundblad skriver:
”Resultatet av en fullständig seger för den öppna mjukvaran skulle förmodligen istället vara en generell försämring i kvaliteten av den mjukvara som vi använder. Och när denna försämring inte kan försvaras ideologiskt – hur kommer den då att upplevas? Kommer vi inte då att längta efter en stark hand som tar kommandot, standardiserar, utvecklar centralt? Är det inte till och med tänkbart att vi blir villiga att betala för att få litet mer kvalitet?”
[Hela Nicklas artikel i CIO]
[Gnuheter]
Jag tror Nicklas har fel av flera skäl. Dels är t.ex. hans jämförelse med något förhållande mellan Microsoft och IBM som jag inte känner igen märklig, dels tycks hans bild av Open Source som företeelse något begränsad. Själv arbetar jag en del med Open Source-utveckling (inte som utvecklare utan snarare som beställare). Det som främst intresserar är då möjligheterna att använda öppna standarder (för kommunikation, format m.m.). Skälet till att valet då kan bli Open Source är inte ideologiskt och heller inte något underdog-perspektiv. Skälet är helt enkelt att det är rationellt sett utifrån de behov jag representerar – i detta fall skolans i vid mening.
Då kan det förstås vara relevant att ställa sig frågor om de öppna standarder som utgör det främsta motivet (ett rimligt användande av skattemedel kan jag tänka mig som argument nummer två). Det finns i huvudsak två skäl till varför öppna standarder är intressanta/viktiga/avgörande: Det första baseras på möjligheterna att utbyta data mellan olika system. Det svenska skolväsendet består av kanske 300 kommunala huvudmän, något 1000-tal fristående sådana och 6-7000 skolenheter med olika system. Lägger vi till ett internationellt perspektiv och dessutom andra aktörer med för skolväsendet intressant information (muséer, förlag m.fl.) får vi en rätt heterogen miljö. Mellan alla dessa bör information (data) kunna utbytas vilket kräver någon form av standardisering. Öppna sådana ger då större frihet än mer proprietära motsvarigheter.
Det andra baseras på att den nödvändiga standardiseringen faktiskt pågår men av kommersiella skäl inte väcker tillräckligt intresse. Skolans värld är inte särskilt kommersiellt intressant vilket begränsar utvecklingen riktad mot de behov den representerar. För att ta tillvara de möjligheter för ett mer utvecklat användande av olika former av resurser för lärande i skolan behövs utveckling också i mer tekniska termer när det gäller informationshantering. Här finns standarder och rekommendationer att utgå från men hittills få om några kommersiella produkter att basera utvecklingen på.
Senaste kommentarerna