Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Om kommundelningsfrågan
Några medborgare – med tonvikt på kommundelsnämndsaktiva – har författat ett litet uttalande i kommundelningsfrågan med anledning av den utredning kommunen låtit genomföra. I detta konstateras att det inte nu finns förutsättningar för att jobba vidare med frågan. En del kritik riktas dock mot utredningen och därmed också mot dess slutsatser:
Undertecknade har alla varit intresserade av att på allvar pröva frågan om en delning av Södertälje kommun. Flera av oss har också sett betydande fördelar för de södra kommundelarna att bli en egen kommun, där det väsentliga är att närheten mellan de politiker som verkligen bestämmer och invånarna stärks. Där frågorna och behoven inte drunknar i den stora kommunen och inte nedprioriteras bland många andra viktiga behov. Även en eventuell ny Södertälje kommun skulle kunna tjäna på att öka fokus på tätortens behov, möjligheter och problem.
Den analys och de slutsatser och förslag till beslut som stadsdirektören redovisar inför kommunstyrelsen ger ingen helhetsbild av de möjligheter som faktiskt finns i bildande av en/två ny/a kommun/er, utan speglar ett ställningstagande, att kommunen inte ska delas, Om man skulle ha kunnat pröva denna i verklig mening demokratiska fråga borde man kompletterat utredningen och presenterats det samlade resultatet för invånarna. Man borde då ha tagit hänsyn till de förändringar som skett 2004 och sker 2005, till exempel ökar statsbidragen 2004 med 9 mkr (Järna/Vårdinge/Hölö/Mörkö – JVHMs del ca 1,5 mkr) och 2005 med 10 mkr till förskolan och med sysselsättningsstöd 38 mkr (JVHMs del ca 7,5 mkr). Nu redovisas endast förväntade ökningar av nettokostnaden för LSS verksamheten som en framtida förändring.
Kommunens utredning angående förutsättningarna för en delning av kommunen är nu alltså (o)färdig. Den visar att det för närvarande finns faktorer som gör en delning till ett litet riskprojekt. En folkomröstning i nuläget skulle därför egentligen komma att handla om LSS-verksamheten som sådan vilket naturligtvis vore olyckligt och inte om kärnfrågorna – närhet till beslutsfattare och demokrati. Det som är och skulle vara en ny kommuns stolthet och ett av dess utmärkande kännetecken – den omfattande LSS-verksamheten – har olyckligt kommit att bli en akilleshäl.
Utredningen lämnar ytterligare ett antal frågeställningar obesvarade. Det gäller bl.a. flera faktorer avseende den nya kommunens (JVHM ) intäkter.
• Beräkningarna utgår helt från 2003. Sedan dess har Södertälje kommun höjt skatten med 60 öre. Kostnadskontrollen i Södertälje kommun har märkbart förbättrats mellan 2003 och 2004. Har det påverkat framräkningen av kostnader/intäkter för 2007 som görs i utredningen?
• Utredningen utgår från det gamla skatteutjämningssystemet mellan kommuner. Detta har ändrats och påverkar inte Södertälje kommun särskilt mycket. Hur skulle det nya systemet slå för JVHM?
• I stort sett hela JVHM:s underskott uppkommer på grund av kostnaderna för LSS enligt utredaren. Utjämningssystemet för denna verksamhet verkar konstruerat så att det gynnar kommuner som får sina LSS-berättigade att flytta till andra kommuner. Hur länge kan ett sådant system hålla?
• Fördelningen av kostnader mellan den gamla kommunen och den nya görs i utredningen på ett lite outgrundligt sätt. Kostnadsbilden i en ny kommun är mycket svår att förutse – förutsättningarna för att bygga upp en rationell organisation är naturligtvis goda när man får börja från början. Lärdomar kan dras från flera relativt nya kommuner i närområdet – Trosa/Vagnhärad, Gnesta och Nykvarn. Den lilla kommunens möjligheter har inte beaktats i utredningen.
Det återstår följaktligen en hel del frågor. Ingenting i utredningsmaterialet behandlar den viktigaste frågan – skulle en mindre kommun bättre kunna tillvarata medborgarnas intressen och ge dem ett större inflytande. Svaret på denna fråga liksom de ovan ställda behöver diskuteras vidare men på grund av att LSS blivit huvudfråga finns inte nu förutsättningar för att pröva detta i en folkomröstning.
Tage Gripenstam
Kerstin Stenberg
Raymond Wigg
Greger Hagström
Erik Thomsen
Nora Olander
Eva Molnar
Miklos Molnar
Gunnel Nygren
Peter Karlberg
Senaste kommentarerna