Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Socialdemokrat – inte populist
Erik Svansbo tycker att jag har en del att förklara. Det tycker egentligen inte jag. Den 1 maj 2004 skrev jag:
Under kongressen spelade några ungdomar floskelbingo. Tyvärr hade de nog inte riktigt förstått vad en floskel är. Två sådana som var rätt vanligt förekommande var nämligen Jag är feminist och Jag är för mångfald. I det förra fallet är ju floskelstämpel solklar – alla (med några få undantag) använder epitetet såväl inom som utom partiet utan att det egentligen går att fastställa vad det betyder. Själv anser jag att alla människor har lika värde, skall ha lika inflytande, att alla skall ha samma möjligheter och rättigheter. Jag kallar mig inte feminist utan socialdemokrat!!
Att begreppet feminism är en floskel tycker jag bekräftas så gott som dagligen. Politiker, partier och andra använder ordet oaktat grundläggande skillnader i åsikter dem emellan. Det används som epitet – ett i den mediala världen nästan nödvändigt sådant – utan egentlig referens till något substansiellt. I synnerhet för män tycks det ha blivit viktigt. Jag kallar sådant populism. Som sådan är den dessutom missriktad då det bara är en mindre del av befolkningen som attraheras (tror jag).
Det ges också en överordnad betydelse och det är kanske det allvarligaste ur ett vänsterperspektiv. Vårt samhälle präglas fortfarande av de klassiska motsättningarna mellan arbete och kapital – trots det kan både socialdemokrater, vänsterpartister och andra som räknar sig till vänstern överordna såväl feminsismen som ekologin dessa grundläggande motsättningar.
För mig är det självklart att alla människor har lika värde. Det betyder att det inte får vara någon skillnad i hur människor behandlas oaktat deras kön, etnicitet,social bakgrund etc., etc. För mig är det lika självklart att alla skall ha lika inflytande. Det betyder att alla skall ha lika rösträtt (makro) liksom vara likställda när det gäller t.ex. beslutsfattande i familjen (mikro). Det senare betyder också att de, dvs. både kvinnor och män, skall ges så stor beslutanderätt vad gäller deras egna förhållanden som det överhuvudtaget är möjligt (jmf engelskans empower). Det var ju ett av skälen till att vi socialdemokrater drivit fram allmänt tillgänglig utbildning. Nu när alla har minst 9 års skolgång och många betydligt mer är det dags att “skörda” dvs minska alla typer av regleringar som begränsar den enskildes rätt att besluta om sina egna förhållanden. Därav följer att jag t.ex. är emot ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen.
Senaste kommentarerna