Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Orättvisa löner
Som alla vet finns det ett antal jobb i vårt samhälle som ger odrägligt låg lön. Jag tänker nu på stora delar av det område som skulle kunna rubriceras vård och omsorg och alldeles särskilt på de arbeten där med lägst lön, kortast utbildning, tyngsta lyften och obekväma arbetstider. I debatten rubriceras de ofta kvinnoyrken och lönenivån ligger ofta tusenlappar under vad som kan anses acceptabelt.
Många ondgör sig över dessa löner men när det kommer till kritan t.ex. i samband med avtalsrörelser finns ingen riktig ambition att göra något åt detta. Istället förhandlas som vanligt och den arbetsgivarsida som jag som kommunalpolitiker tyvärr blivit en del av vägrar t.o.m. att ge så lite som 15 000 som ingångslön. Personligen tycker jag att det är ynkligt och anser också att det ev. utrymme som just nu verkar finnas i de offentliga finanserna skall användas just för att på ett mera dramatiskt sätt göra något åt detta orimliga förhållande.
Problemet är dock att vi av någon outgrundlig anledning accepterat att det finns ett samhällsekonomiskt löneutrymme som måste delas varför det aldrig går att göra drastiska förändringar av de relativa lönelägena utan att det drabbar andra. Vi tenderar också att räkna allt i procent vilket gör att “rättvisa” löneökningar oftast gynnar de grupper som har ett högre löneläge. Så är det naturligtvis inte – det som kan finansiera t.ex. en kraftig förändring av lönerna för personal inom hemtjänsten, äldreboenden, gruppboenden, personliga assistenter m.m. är förstås den samhälleliga tillväxten (som ju annars gärna spenderas på expansion av offentliga verksamheter eller ökade vinster).
Dessutom lönar sig säkert högre löner för dessa grupper och för de verksamheter de upprätthåller. Sannolikt skulle man kunna rekrytera bättre utbildad personal, få bättre trivsel och kanske därmed också mindre frånvaro pga sjukdom. Kompletterar man den högre lönenivån med verkliga förändringar av arbetsorganisationen, så att de anställda får mera makt över sin arbetssituation, kan man ytterligare höja trivseln.
Senaste kommentarerna