Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Åtkomst till kommunens IT-stödda kommunikationsresurser för ledamöter i Hölö/Mörkö-kommundelsnämnd
Majoritetens förslag inför nämndsammanträden den 21 april 2005 framtaget av undertecknad:
Åtkomst till kommunens IT-stödda kommunikationsresurser för ledamöter i Hölö/Mörkö-kommundelsnämnd
Södertälje kommun erbjuder för närvarande bara en form av åtkomst till kommunens IT-resurser för nämndledamöter. Denna åtkomst ges via en s.k. VPN-förbindelse och en för ändamålet särskild dator s.k. politikerdator. Detta erbjuds också bara en begränsad del av ledamöterna (ordföranden?). Därutöver kan de som har ett användarkonto komma åt sin epost via ett webbgränssnitt, en för ändamålet oftast lite opraktisk lösning då den kräver en särskild aktivitet då eposten skall kollas.
Ur demokratisk synpunkt är detta naturligtvis helt oacceptabelt. På kommunens intranät, Kanalen, finns mycket information som nämndledamöter behöver för att kunna utföra sitt uppdrag på ett bra sätt. Alla ledamöter borde också ha tillgång till epost med adress namn@södertalje.se under den tid de har uppdrag i kommunen. Nu erbjuds också detta bara till de som erbjuds och accepterat en ”politikerdator”.
Idag har en stor del av innevånarna i Södertälje tillgång till dator på arbetet och/eller i hemmet. Dessa datorer är också i stor utsträckning anslutna till Internet och kan därmed kommunicera med serverbaserade tjänster varhelst dessa befinner sig i världen – dock inte med Södertälje kommuns webbserver för intranätet. För alla de som redan har tillgång till dator och Internetförbindelse gäller att erbjudandet om en ”politikerdator” inte är särskilt attraktivt. Däremot har de ju redan tillgång till utrustning som skulle kunna användas för att få tillgång till såväl epost som intranät.
Ur demokratiskt synpunkt är det också viktigt att se till att alla förtroendevalda faktiskt har tillgång till dator och kan nås via epost. Detta både för att vara ”anträffbara” för medborgare som vill kommunicera digitalt och för att kunna få bättre kommunikation inom nämnden. Det senare skulle också kunna innebära minskat flöde av papper i samband med nämndens arbete och därmed minskade kostnader, men framförallt skulle det göra det möjligt att till alla kommunicera förslag inför nämndsammanträdena.
För att till låg kostnad förbättra situationen bör några åtgärder vidtas. Dessa är avsiktligt relativt detaljerade eftersom det i detta fall inte bara är viktigt att dessa frågor löses utan också hur.
Steg 1 bör vara att omedelbart ge alla nämndledamöter tillgång till en epostadress enligt modellen förnamn.efternamn@södertälje.se (ev med tillägg för kommundelsnämnden såsom holomorko.sodertalje.se). Åtkomst skall erbjudas via IMAP-protokollet som är en internationellt vedertagen standard just för detta liksom som nu också via webbgränssnitt. Det enda som krävs från ledamöternas sida är tillgång till en uppkopplad dator och en vanlig epostklient (såsom Outlook, Thunderbird eller Mail). Inga särskilda krav skall ställas i övrigt på ledamotens dator, operativsystem etc.
Steg 2 bör vara att ordna åtkomst till Kanalen på motsvarande sätt dvs via standardiserade protokoll och över Internet. Av säkerhetsskäl kan det – om det finns känslig information på Kanalen – vara nödvändigt att spegla ut tjänsten till en server utanför kommunens brandvägg (till ett s.k. DMZ). Detta bör göras snarast.
Steg 3 bör vara att istället för att slentrianmässigt erbjuda politikerdator enligt nu gällande riktlinjer istället rikta erbjudandet till alla ledamöter som faktiskt saknar tillgång till dator. Den dator som erbjuds bör vara en enkel bärbar modell och ansvaret för att skaffa uppkoppling till Internet bör vila på den enskilde. VPN-access behöver bara erbjudas sådana som har särskilda behov av att använda andra resurser på kommunens nät än Kanalen och epost. Detta torde kunna göras relativt snabbt.
Kommundelsnämnden beslutar
att ge kommundelarnas kontor i uppdrag att i samverkan med berörda förvaltningar skyndsamt genomföra de tre stegen ovan
Senaste kommentarerna