Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Alkoholkonsumtion – kultur eller regler?
Sverige har blivit en förebild: “Sverige blir inte längre mobbat i EU för sin tuffare alkoholpolitik. Hårdare bestämmelser är på gång i nästan alla EU:s 25 medlemsländer med mer kontroll, striktare åldersgränser, högre skatter och hårdare tag mot rattfylleri.
”
(från SvD.)
Fredrik Mellgren som skrivit artikeln har kanske rätt så tillvida att vår reglering faktiskt utgör exempel för andra. Det innebär ju tyvärr inte att vi faktiskt utgör ett bra exempel. Detta demonstreras ju också ytterst tydligt av SvDs huvudartikel om ungdomsfylleriet i Europa där det ju t.ex. framgår att både när det gäller totalkonsumtion och när det gäller det aktuella ungdomsfylleriet så finns det inget samband mellan höga skatter och åldersgränser (m.m.) å den ena sidan och konsumtion å den andra.
Bara ett exempel (vilket förstås inte särskilt väl framgår av artikeln som verkar vara ett beställningsjobb – en planterad läcka från en EU-rapport):
Grekland ligger när det gäller totalkonsumtion på 23:e plats i Europa – Sverige på 27:e
Grekland har 17 år som åldersgräns på krogen – Sverige 18
Grekland saknar åldersgräns i butik – Sverige har ett alkoholförsäljningsmonopol med 20 som åldersgräns
I Grekland råsuper 11 procent av 15-16-åringarna tre gånger i månaden – i Sverige är motsvarande siffra 25 procent
Mellgren skriver att
En del av inspirationen kommer från de svenska restriktionerna, men i flera fall har exempelvis Irland och Frankrike gått längre än Sverige.
– Det har skett en utjämning de senaste 30 åren. Länderna i Sydeuropa har ökat sin kontroll medan man i norra Europa tvingats dra ner på begränsningarna, säger Maria Renström.
Hon ska för EU-kommissionens räkning ta fram underlag till ett förslag om en gemensam europeisk alkoholstrategi.Det är ingen tillfällighet att det är en svensk som fått uppdraget, men genombrottet kom redan 2001. Ministerrådet beslutade då att alkoholskadorna ska minska och att drickandet bland ungdomarna ska hållas tillbaka.
– Det är inte för mycket sagt att Sverige var ett nyckelland den första tiden, säger Maria Renström.
På socialdepartemenetet vittnar man om att EU-länder kommer med förfrågningar om den svenska alkoholpolitiken på ett sätt som var otänkbart för bara några år sedan. Det har även förekommit rena studiebesök. Gunnar Ågren chef för Folkhälsoinstitutet bekräftar också ett ökat intresse från EU-håll.
– Men min bild är nog ändå att det går fasligt långsamt åt rätt håll. Man måste vara ärlig och säga att EU fortfarande ser alkoholen främst som en del av jordbrukspolitiken snarare än hälsopolitiken.
I artikeln om ungdomars råsupande finns inget stöd för att de svenska restriktionerna vare sig vad gäller priser, åldergränser (eller tyvärr vad gäller rattonykterhet) skulle vara särskilt framgångsrika strategier. Trots det har SvD jobbat hårt för att ge det intrycket – varför?
Technorati Tags:
EU, Alcohol, Politics
Senaste kommentarerna