Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Svenskt näringsliv: Vi fattar ingenting
Svenskt näringsliv: Vi fattar ingenting – För några dagar sedan kom Svenskt Näringsliv med rapporten ”Lika eller inte – om män i lönestatistiken”, som väckte viss uppmärksamhet (som allt annat SN företar sig). En närmare genomläsning avslöjar en monumental blindhet (och intresse) för könsstrukturer i samhället.
Budskapet är detta: ”Vi har inte hittat något som ger belägg för att det förekommer en omfattande, strukturell lönediskriminering i denna undersökning”. Det skulle ju ha varit en intressant och förvånande upptäckt. Men faktum är att rapporten visar precis motsatsen.
[Ali Esbatis kommentarer]
Kan inte låta bli (eftersom jag håller med om det mesta i inlägget) – Esbati refererar SN:s rapport och skriver:
“På samma sätt konstateras att ”Sverige tillhör de länder i världen som har högst förvärvsfrekvens bland kvinnor”. Jovars. Men varför? Jo, på grund av den nordiska välfärdsmodellen – för att det finns en familjepolitik och offentliga jämställdhetssträvanden, som gör det möjligt i större utsträckning än andra länder att vara förvärvsarbetande och ha barn.”
Kanske borde detta problematiseras något. Varför har vi en familjepolitik och offentliga jämställdhetssträvanden. Om vi tittar på den ekonomiska utvecklingen från 50-talet och framåt är det lätt att se att utvecklandet av familjepolitiken går hand i hand med två företeeelser nämligen å den ena sidan en mycket stor efterfrågan på arbetskraft (såväl kvinnor om invandrare efterfrågades av industrin) och å den andra sidan en kostnadsutveckling som inte längre gav möjlighet att försörja en familj på en lön (arbetarlön).
Att se de bakomliggande ekonomiska drivkrafterna till olika företeelser i samhället är viktigt. Utan en sådan analys blir mycket oförklarligt eller, som i detta fall, fel. Spelet mellan de ekonomiska drivkrafterna och utformningen av politiken/samhållsutvecklingen är intrikat men förstås bäst om man ser hur de förra påverkar också våra tankemönster.
Senaste kommentarerna