Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Vem bestämmer – bolagen eller kommunala nämnder
Ibland blir man upprörd. I kommundelsnämnden har vi ambitionen att se till att ett mycket begränsat område skyddas från etablering av master för mobiltelefoni och annan verksamhet som genererar strålning. Skälet är inte att vi i största allmänhet är motståndare till mobiltelefoni eller ifrågasätter nu gällande regler för strålning. Skälet är helt enkelt att vi har medborgare som sökt och funnit en plats på vilken de kan bo (där strålningen råkar vara låg). Eftersom dessa medborgare behöver den typen av plats har vi beslutat oss för att så långt möjligt skydda området från ökad strålning.
Det får vi inte – åtminstone enligt länsstyrelsen i Stockholm. De har upphävt vårt beslut att avslå byggnadslovsansökan från Aktelo. Vi har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört följande:
2005-06-30
Länsrätten i Stockholms län
Box 17106
104 62 Stockholm
Komplettering i mål nr 11401-05, rotel 554, Hölö-Mörkö kommundelsnämnd i Södertälje kommun ./. Svenska UMTS-nät AB/Aktelo AB angående tillämpning av plan- och bygglagen
Hölö-Mörkö kommundelsnämnd i Södertälje kommun har i tidigare skrivelse daterad den 14 maj 2005 överklagat länsstyrelsens beslut den 26 april 2005. Länsstyrelsen har beslutat att Hölö-Mörkö kommundelsnämnds beslut den 24 januari 2005, att vägra bygglov för radiomast och två teknikbodar på fastigheten Hölö-Kjulsta 4:4, skall undanröjas och ärendet återförvisas till kommundelsnämnden för meddelande av bygglov.
Hölö-Mörkö kommundelsnämnd yrkar att länsrätten upphäver länsstyrelsens ovannämnda beslut.
Som grund för överklagandet får kommundelsnämnden anföra följande.
Redan innan frågan om utbyggnaden av master aktualiserades hade aktuellt område identifierats av människor som uppger sig vara el-överkänsliga som lämpligt för dessa att bo i. För dessa människor, som alltså själva valt ut detta område, kom naturligtvis redan ansökan om att få sätta upp en mast att vålla betydande oro. De har också till kommundelsnämnden uttryckt sig på ett sådant sätt att det finns skäl att anta att en byggnation av masten i det föreslagna läget kommer att tvinga dem att flytta från ett område som enligt deras uppfattning fungerat som en fristad i många år. Kommundelsnämnden har inte tagit ställning till om denna oro är befogad utan menar att behovet hos dessa människor att flytta vid ett eventuellt byggande av masten får anses utgöra betydande olägenhet för omgivningen i den mening som avses i 3 kap 2 § plan- och bygglagen.
Med hänsyn till det anförda menar kommundelsnämnden att kraven enligt 3 kap plan- och bygglagen inte är uppfyllda för att meddela bygglov.
Kommundelsnämnden får vidare anföra följande.
Hölö/Mörkö kommundel utgörs av ett relativt vidsträckt geografiskt område som är relativt glest befolkat om man undantar Hölö tätort samt några mindre koncentrationer av villabebyggelse. Detta innebär att kommundelen kan erbjuda ett varierat utbud när det gäller boende och området har också stor attraktionskraft och har en flerårig oavbruten tillväxt när det gäller invånarantal.
Kraven på goda kommunikationer i form av vägar, kollektivtrafik och teleförbindelser(motsvarande) är därför höga vilket det också är kommundelsnämndens ambition att tillgodose så långt möjligt. Trots den relativa närheten till Stockholm finns t.ex. adsl bara i tätorten, trådlösa nät med satellitförbindelse finns i något område men det har då byggt på de boendes initiativ och bekostnad.
Hela kommundelen karaktäriseras av betydande naturvärden och det finns också naturreservat och andra områden med högt skyddsvärde. Hela Mörkö är t.ex. föremål för framtagande av en s.k. bevarandeplan. I alla utredningar/beslutsunderlag inför nämndens beslut i mastärenden berörs därför självklart frågor om påverkan på landskapsbild m.m.
När det gäller utbyggnaden av 3G i kommundelen har vi haft ett i huvudsak mycket bra samarbete med operatörerna och vi har kunnat komma överens vad avser såväl antal som placering. Genom att flera operatörer samlokaliserat sina installationer har t.ex. antalet master i direkt närhet till tätorten kunnat reduceras utan negativa effekter på täckningen. Från detta i huvudsak goda samarbete finns ett undantag, nämligen den här aktuella masten i Kjulsta. Här har kommundelsnämnden via föredragande tjänstemän försökt föra en dialog kring alternativa placeringar respektive samnyttjande av andra master i närheten men såvitt vi kunnat bedöma mötts av stor brist på intresse för att ens undersöka dessa möjligheter.
Hölö den 30 juni 2005
Peter Karlberg
Ordförande i Hölö-Mörkö kommundelsnämnd
Senaste kommentarerna