Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
StarOffice i skolor
I dagens ComputerSweden finns en artikel med rubriken Gratis inte gott nog. I artikeln konstateras att erbjudandet att gratis använda StarOffice i svenska skolor inte har fått särskilt stor spridning. Bland annat refereras till Mats Nilsson i Nynäshamn som säger att “Vi hoppade först på projektet men hoppade av eftersom det mötte ett kompakt motstånd hos lärarna. Vi gjorde då avvägningen att utbildningsinsatsen skulle bli för hög vilket jag tycker är tråkigt”. Jag vet att Mats räknat ut att Nynäshamn skulle sparat ca 300 000 kr per år vilket man ju möjligen kan tycka att lärarna borde varit intresserade av. Det är också lite märkligt att kraven på utbildning är så stort. Det är som alla som provat vet inga som helst problem att växla mellan MS Office och StarOffice (eller någon av de helt fria varianterna OpenOffice/NeoOffice).
Produkterna kan ju dessutom – också utan problem – användas parallellt i samma organisation. En stor fördel med StarOffice/OpenOffice/NeoOffice är filformatet. I dessa produkter är filformatet öppet vilket innnebär att den organisation som använder det faktiskt helt och hållet äger sin egen information vilket ju inte minst av principiella skäl är intressant.
Enligt Daniel Antonsson i Sundsvall har programmet pressat priset på Microsoft Office “I april 2003 fick vi betala 979 kronor för skollicensen på Officepaketet. I år var priset nere i 568 kronor”. Det är mer än 400 kronor per dator! En övergång till StarOffice skulle ju förstås spara 568 kronor till per dator och desutom ge skolan rätt att låta elever och lärare installera programpaketet också på sina hemmadatorer (vilket väl skulle reducera piratkopierandet en hel del?).
Ett problem/hinder som inte tas upp i CS artikel men som jag diskuterade lite med en reporter från TT tidigare idag är de ofta hårt “standardiserade” lösningar kommunerna implementerar (jag sätter standardiserade inom citationstecken eftersom det inte har något med standarder att göra). Dessa lösningar innebär ofta att kommunerna centralt bestämt sig – och upphandlat – paket där skolorna sedan tvingas köpa dessa. Paket som innehåller en bestämd dator med förinstallerade bestämda program. Det krävs då mycket starka och kompetenta skolledare för att kunna hävda en enskild skolas särskilda behov och önskningar baserat på pedagogiska och ekonomiska överväganden.
Senaste kommentarerna