Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
EU, konstitutionen och valet
Besökte i går kväll ett möte på vilket Sören Lekberg informerade om läget beträffande den föreslagna konstitutionen för EU. Den frågan verkar helt ha tappat aktualitet efter det att ministerrådet i början av sommaren beslutat förlänga tiden för ratificering.
Enligt den ursprungliga planen i Sverige skulle riksdagen ha röstat om detta förslag nu i höst. Den omröstningen verkar ha skjutits på mera obestämt. Lagrådet yttrade sig över förslaget också under sommaren och har tydligen funnit att den inte kräver någon grundlagsändring i Sverige.
Enligt uppgift har nu mer än hälften av medlemsstaterna ratificerat förslaget. Två har sagt nej – men rätt oklart huruvuda det betyder att de faktiskt är emot förslaget som helhet eller om mindre ändringar skulle vara tilräckligt.
Det är faktiskt rätt intressant att frågan inte diskuteras och att man inte uppfattat att det finns en “officiell” linje från oss (Sverige) om hur frågan skall hanteras här hemma respektive bör hanteras i unionen. Alla stater måste ju godkänna den för att den skall kunna träda ikraft.
Personligen är jag för den föreslagna konstitutionen då den innebär åtminstone mindre steg mot ett mer demokratiskt EU. Det är också nödvändigt att vidta en del av de föreslagna ändringarna för att kunna långsiktigt hantera det numera till 25 stater utvidgade EU, och fler kan ju vara på väg.
Samtidigt har jag stor respekt för det faktum att det finns en betydande del av den svenska befolkningen som är allmänt skeptiska till EU och därför också mot förslaget till konstitution. Att frågan nu helt försvunnit från dagordningen (diskuterades inte under partiledar”debatten” häromkvällen och verkar inte ha varit aktuellt under moderaternas partistämma häromveckan) oroar dock. Skälet till denna min oro är att jag tror att motreaktionen blir mycket stark om det är så att den nuvarande tystanden egentligen orsakas av att man tänker sig att efter valet 2006 ta upp frågan igen.
Senaste kommentarerna