Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Uppdrag skola
På vägen till standardiseringsmöte i London läser jag färdigt Fredrik Jeppesens bok Uppdrag skola. Om man bortser från att den är lite dåligt korrekturläst så har Jeppesen skrivit en klart läsvärd bok.
Jeppesen får sägas positionera sig som en varm anhängare av Lpo 94 och den svenska skolpolitik som dominerat under säkert 20 – 30 år. Det innebär också att han i rätt stor utsträckning kritiserar den skolpolitik som Jan Björklund står som främsta representant för. Han är också tydlig när det gäller de strukturer som bidrar till att man så ofta uppfattar skolan som trögrörlig.
Har man följt Jeppesens bloggande kommer dock inga överraskningar – i själva verket bygger en hel del resonemang i boken på inlägg från densamma. Han citerar också sig själv (och förstås många andra, inte minst från läroplanen). En snabb överblick – som också ger en bild av Jeppesens tro på att skolutveckling är möjlig och nödvändig – får man genom att läsa hans lista över rubriker han 2005 önskade få se i media.
Eftersom Jeppesen nog definierar sig själv som entrepenör har han dock en mycket positiv syn på konkurrensen som uppkommit genom det ökade antalet friskolor men med sin bakgrund som rektor under några få år i en kommunal skola också positiv till den kommunala skolans konkurrenskraft (med rätt ledning, vision, marknadsföring).
Som företrädare för den traditionella linjen där lärarutbildning likställs med kompetens att faktiskt vara lärare har man inte så mycket att hämta hos Jeppesen. För Jeppesen står eleven och dennes lärare fullständigt i centrum och skolans verksamhet skall utgå från detta (och inte de vuxna).
“Min poäng är att vi borde lägga ned kepsen och andra liknande skendiskussioner. Vi borde istället lägga all den tiden (50 miljoner minuter i värsta fall) på att diskutera hur vi skall hitta tekniker/arbetsmetoder som ger ökat lärande istället och hur vi genomför dem. Då skulle svensk skola bli en av världens bästa skolor resultatmässigt på fem – tio års sikt.”(Uppdrag skola, sid 96)
Technorati Tags:
Utbildning, Fredrik Jeppesen, Lärande
Senaste kommentarerna