Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Hotet mot demokratin
Anders R Olsson har skrivit två artiklar i Sydsvenska Dagladet på temat hoten mot den personliga integriteten och/eller demokratin. Han argumenterar för att en del av debatten kring FRA-lagen och andra tidigare förslagna ökningar av polisens möjligheter till övervakning för mycket fokuserat integritetsfrågan och att det största hotet är riktat mot demokratin. Jag är inte riktigt säker på att det är korrekt att göra en sådan åtskillnad. En viktig del av skyddet av den personliga integriteten är just att skydda mot åsiktsregistrering, mot registrering av relationer etc. Detta är ju just hotet mot demokratin som Anders R Olsson så riktigt pekar ut.
"Med de nya tvångsmedlen ändras förutsättningarna för politisk aktivitet, för fritt medborgerligt agerande. Hur ärlig och öppen vågar en människa vara i sitt kommunicerande med omvärlden när han/hon vet att allt kan fastna i registren? ”Ska jag verkligen besöka den kontroversielle aktivisten X:s webbplats?” ”Ska jag verkligen ringa den undersökande journalisten Y och berätta?” ”Ska jag verkligen skicka någon e-post till debattören Z?” Många gånger blir det rationella svaret att ”Nej, jag kan inte veta i vilka sammanhang -uppgifter om mina kontakter med X, Y eller Z kan dyka upp, eftersom jag inte vet vad de kan göra eller misstänkas för i framtiden”. Vill du leva ett normalt liv, med normala möjligheter till befordran och intressanta arbetsuppgifter? Sitt i båten och håll käften!"
Frågan blir ju kanske lite lätt akademisk och beroende av hur vi definierar personlig integritet. Såväl åsikts- som yttrandefrihet har tydligt stöd i både Europakonventionen och i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. I Europakonventionen anges till exempel rätten till "åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser." (min understrykning). Vad är avlyssning annat än offentlig myndighets inblandning och ändå så gäller Europakonventionen enligt Regeringsformen och ingen annan lag eller föreskrift får meddelas i strid med den (2 Kap § 23).
Technorati Tags: Socialdemokraterna, Demokrati, Politik, Övervakningssamhälle, Yttrandefrihet, Anders R Olsson, Sydsvenska Dagbladet
Senaste kommentarerna