Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Berlindeklarationen – ett pekoral?
Berlindeklarationen – ett självmål: “En sak som redan läckt ut i media är de skrattretande formuleringarna om “We, the peoples of Europe…”. Som om det vore Europas folk som uttalar sig i Berlindeklarationen! Det hela blir extra roligt om man tänker på att deklarationen som utger sig för att tala för Europas folk tas fram i hemlighet.
Men det är ju konsekvent. EU-anhängare brukar ju inte tycka om att fråga folket.”
(Hittat via Bloggportalen.se.)
Max Andersson lyckas reducera sin säkert helt relevanta kritik av Berlindeklarationen genom den föraktfulla kommentaren riktad mot alla EU-anhängare som varandes demokratimotståndare. Tråkig diskussionsstil.
Till saken dock: Rolf Gustavsson beskriver samma dokument (i SVD) som pinsamt pompöst EU-snömos och avslutar med att “Berlin-deklarationen ser ut att bli en bekräftelse på den gamla anekdoten som säger att en kamel är en häst ritad av en tysk (fest)kommitté. Det blir nog en kamel som avtäcks i Berlin på söndag.”
Ser fram emot söndagen då denna deklaration tydligen skall presenteras. Hoppas bara Margot Wallström fått tag på den innan dess och sett till att alla We, the peoples of… tas bort för något mandat att uttala sig i mitt namn har jag inte givit.
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Demokrati, Politik, SvD, EU, Margot Wallström
Nu skrev du ju faktiskt – vilket jag citerade ovan ”EU-anhängare brukar” i bestämd form vilket normalt inte kan tolkas som annat än alla. Jag t.ex. gillar en hel del av idéerna bakom skapandet av unionen, betraktar nationalstaten som en historisk parantes vars bortre närmar sig men ser bristen på en folkligt förankrad representativ beslutsordning som det stora och grundläggande problemet.
Ett problem som kommer från det faktum att EU är mellanstatligt. Så länge vi håller fast vid det kommer vi at ha detta gigantiska demokratiska underskott. Inget som löses genom folkomröstningar som enligt min mening egentligen bara är ett effektivt verktyg för nej-sägare (gäller alla sorters frågor som skatter, invandring, kärnkraft etc). Dessutom tenderar de ju att skapa en tudelning av befolkningen kring en enskild fråga trots att det naturliga i de flesta fall snarare borde vara solida majoriteter – en minst sagt intressant effekt som man borde undersöka närmare.
Hej
Du läser in saker i min text som jag inte har skrivit.
Om du uppfattar min roade kommentar om det komiska i situationen som föraktfull så får det stå för dig. Din omtolkning av min formulering ”EU-anhängare brukar” till ”alla EU-anhängare” i alla händelser en mycket osnygg debattteknik.
Jag förnekar ju inte att det finns EU-anhängare som är för folkomröstingar om viktiga EU-frågor. I Frankrike till exempel finns det till exempel en ganska stark strömning av den sorten. Du kanske själv tillhör den kategorin. Men en klar majoritet av EU-anhängarna är mycket ovilliga att låta folket få vara med. Den EU-positiva eliten vill utveckla EU i en riktning som saknar stöd, och de motsätter sig folkomröstningar därför att de är rädda att förlora dem.
Det borde du väl ändå hålla med om?
Senaste kommentarerna