Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Brev till Aftonbladets ledarsida
Subject: EU-valet
Date: 1999-06-15 15.37
To: ledare@aftonbladet.se
Kommentarerna till valresultatet har nästan uteslutande handlat om problemet med det låga valdeltagandet och orsakerna till de stora förlusterna/vinsterna för vissa partier. Generellt har kommentarerna handlat om procentsatser. En något djupare analys kan göras om inte bara relativa procentsatser används utan om dessa relateras till antingen absoluta tal t.ex. genom att jämföra antalet personer som röstade på moderaterna i riksdagsvalet och det antal som nu la sin röst i EU-valet. Vill man – som den svenska pressen envisas med använda procent (kanske en effekt av den svenska spritkulturer:-)) så kunde relationen till valmanskårens storlek vara av intresse. Det finns, enligt min uppfattning, ett antal reflektioner att göra med anledning av valet till parlamentet vilka i stort sett uteblivit i den diskussion som politiker, journalister, ledarskribenter och statsvetare präglat:
-
Sannolikt är det så att det låga valdeltagandet helt enkelt beror på att allt fler kommit att betrakta parlamentet som betydelselöst – ett helt rationellt ställningstagande som självfallet kan diskuteras men som det ligger mycket i (parlamentet stiftar inte lagar – direktiv – och har i övrigt bara begränsad makt, de viktigaste besluten tas i ministerrådet inkl. frågan om parlamentets makt). Vi erbjuds ju heller inte möjlighet att rösta på europapolitiker dvs att i valet till ett europeiskt parlament måste ju väljaren självklart kunna rösta på kandidater oavsett deras hemvist/nationella tillhörighet.
-
Om 38 % deltar och t.ex. socialdemokraterna får 26% innnebär valresultatet att runt 10% av den svenska valmanskåren röstat på detta parti, att ungefär 6% stöjder vänsterpartiet och att runt 5% stödjer valets stora segerherre Marit Paulsen (uttrycks i Aftonbladets rubrik som att folkpartiet blivit tre gånger större än vid riksdagsvalet – kan journalister inte räkna?). Det låga valdeltagandet framstår i detta perspektiv inte som dåligt utan som ett fullständigt underkännande.
-
Proportionellt sett tycks det vara så att socialdemokraterna i stor utsträckning misslyckats med att mobilisera sina “normala” väljare. Två möjliga orsaker till detta (bland andra) är a) att man inte presenterat en politik för vad man avser att göra som engagerar vanliga socialdemokratiska väljare och till och med avstått från att t.ex. ta ställning för EMU – en fråga som rimligen måste avgöras under den mandatperiod som valet avsåg liksom i en rad andra frågor som kommer att aktualiseras under samma period och b) att man tycks ha haft uppfattningen att det är viktigare att folk går och röstar än att de röstar rätt vilket ju knappast utstrålar stort förtroende för den egna politiken. De facto innebär det ju, eftersom de egna väljarna inte hörsammat uppmaningen, att man faktiskt kan ha bidragit till att andras väljare i större utsträckning deltagit.
Med ovanstående resonemang blir dagens ledarrubrik befängd. Alla – även kvinnorna – har förlorat i detta val. Det gäller alla partier och dess kandidater, det gäller politiken och det gäller också alla de som avstått då deras eventuella uppfattning inte kommit till uttryck och nu blir föremål för spekulationer.
Mvh
Peter
Senaste kommentarerna