Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
IT-centralisering skapar sjunkande resultat
Fredrik Jeppesen, som förestår Rektorsakademien, har skrivit klokt om tendensen att centralisera och standardisera (som skall utläsas inskränka) användandet av informationsteknik i skolan i vissa kommuner.
JeppesenBlog: IT-centralisering skapar sjunkande resultat: “De olika IT-projekt som nu tumlar upp i kommunerna som iscensätts av ickepedagoger kommer att påverka utveckling och måluppfyllnad negativt. I min gamla kommun Botkyrka där jag var rektor kör man över alla skolledare och lärare rakt av och IT-serviceenheten tar helt enkelt över ägandet och driften av skolornas redan investrade datorer samtidigt som man tvingar dem att fjärma sig från samhällets utveckling. Istället för att skolorna slärare själva styr över VAD man vill syssla med får man hyra redan köpta maskiner och nöja sig med den hårdvara och mjukvara som IT-chefen bestämt är bäst för pedagogisk verksamhet. Problemen med dessa centraliseringar är flera, men det värsta är att om man minskar lärares möjligheter att utnyttja de nya mediernas styrkor för lärande och genom det hämmar man elevernas måluppfyllnad. Hela idén i Botkyrkas fall är att ha alla program på en central server och låta skolorna arbeta med dem direkt på servern, det vi kallar för “tunna klienter”. Tunna klientsystemet klarar varken av ljud, rörlig bild eller film.”
(Via JeppesenBlog.)
Lite kul att han tar upp denna fråga just nu eftersom vi idag hade att ta ställning till en estrategi för skolorna i Hölö/Mörkö kommundel. Till kommundelsnämndens sammanträde hade vi fått ett förslag från Utbildningskontoret som väl kanske inte var lika extremt som det Jeppeson refererar från Botkyrka men det var definitivt samma andas barn. Lyckligtvis hade nämndens ordförande och undertecknad ett alternativt förslag som också antogs av nämnden – den enda som hade avvikande åsikt var miljöpartisten!!!!!
Technorati Tags:
Södertälje, Standard, Open Source, IT i skolan, Mörkö, Hölö, Ekonomi, Politik, Socialdemokraterna, Mjuk infrastruktur, Ali Esbati, Botkyrka, Hölö/Mörkö kommundelsnämnd, Södertälje kommun, Fredrik Jeppesen, Peter Friström
Beslutet i nämnden blev alltså att anta följande korta, kärnfulla strategi för skolorna i kommundelen:
E-strategi för Hölö/Mörkö kommundels skolor
Bakgrund
I den av Södertälje kommun 2004 antagna övergripande IT-visionen och strategin e-Södertälje läggs fast att IT-lösningar skall riktas mot ett antal målgrupper där sådana lösningar gör störst nytta. Skolan pekas ut som en av dessa målgrupper vilket också omfattar förskolan.
Skolans uppdrag är att utifrån mål uttryckta i nationella respektive lokala styrdokument ge bästa möjliga förutsättningar för eleverna att nå dessa mål. De redskap som skolan därmed behöver tillgång till skall väljas utifrån deras möjligheter att bidra till högre måluppfyllelse.
IT är ett redskap som rätt använt kan bidra till att ge fler elever möjlighet att uppnå målen och öka måluppfyllelsen för alla elever genom att dessa får tillgång till effektiva arbetsverktyg samtidigt som personalens arbete kan effektiviseras. Det finns internationellt forskning som visar på positivt samband mellan användandet av IT i undervisningen och elevernas resultat uttryckta som betyg. Det finns motsvarande forskning/undersökningar som tyder på ett positivt samband mellan elevernas lust att lära och användandet av IT i skolarbetet.
Relativt nyligen genomförda undersökningar pekar också på att relationen mellan hem och skola kan förbättras väsentligt genom att utnyttja IT för kommunikation kring elevernas utveckling. Föräldrar har också i allmänhet önskemål om en förbättrad information som med fördel sker digitalt.Skillnaden mellan hur IT används utanför skolan och hur den används i skolan har ökat kraftigt. På alla arbetsplatser där man ägnar sig åt någon form av kunskapsarbete eller administration har alla medarbetere sjjälvklart tillgång till IT i form av stationär eller bärbar dator. I skolan placeras några få – i förhållande till antalet verksamma – datorer ut och tilgängligheten begränsas därför kraftigt. De allra flesta elever, men inte alla, har bättre tillgång till datorer och Internet hemma än i skolan. Det riskerar att öka klyftan mellan de som behärskar tekniken och de som inte gör det.
I denna strategi anges de viktigaste faktorerna för att säkra att IT används för att öka måluppfyllelsen i kommundelens skolor.
Vision
Alla har tillgång till IT för att öka måluppfyllelsen
Teknik
Alla verksamma i skolan skall ha tillgång tekniken. All personal och för elever fr.o.m. årskurs 5 utrustas med “egen” bärbar utrustning och hela skolområdet utrustas med trådlös anslutning till nätverket. Alla “klassrum” utrustas med projektorer och/eller s.k. interaktiva whiteboards.
Krav på utrustningen fastställs av skolan för att säkra att denna svarar mot verksamhetens behov.
Gemensamt med skolorna i kommunen väljs ett antal öppna standarder för kommunikation m.m. för att säkerställa interoperabilitet. För utbyte av dokument och liknande väljs på liknande sätt ett öppet standardformat.
Programvaror
Krav på programvara fastställs av skolan för att säkra att denna motsvarar verksamhetens behov. Utgångspunkten skall vara att så långt möjligt använda s.k. Open Source alternativt med utrustningen bundlad programvara i syfte att reducera kostnader. Möjligheterna att använda sig av s.k. etjänster respektive SaaS-avtal skall också tas tillvara.
Kompetensutveckling
All pedagogisk personal får tillgång till nätbaserad kompetensutveckling både avseende hanterandet av programvaror och IT-pedagogisk kompetensutveckling och ges tid att utnyttja denna.
Administration och intern kommunikation
All skriftlig intern kommunikation/information sker digitalt. Stöd utvecklas så att administrativa rutiner kan förenklas och effektiviseras.
Lite roligt också att finna att Ali Esbati kommenterat frågan om Open Source med anledning av att Norge tydligen avser stödja utvecklingen av densamma. Enligt Esbati så har vänsterns ungdomsförbund 2002 lagt fast följande:
Vi arbetar för att fler ska känna till och kunna använda operativsystem och andra program med öppen källkod. Bland annat borde skolor och arbetsplatser i den gemensamma sektorn aktivt öppna för en sådan utveckling. Vi vill också att den gemensamma sektorn försöker hitta former för att stödja utvecklingen av open source-program. Till exempel skulle alla offentliga beställningar av datorprogram kunna inkludera fri spridning av källkoden. Huvudprincipen borde vara att den information som den gemensamma sektorn köper in eller tar fram ska göras fritt tillgänglig för envar.
Otroligt modernt sätt att se på IT i Skolan Peter. Imponerande.
– Ove
Problemen uppstår förstås när denna syn skall konfronteras med IT-enheten (kommunens, inte skolans eller något verksamhetsnära) som dessvärre verkar blanda ihop standards med standardisering dvs tror att de arbetar med standard när de i själva verket bara standardiserar på utrustnings- och programvarunivå.
Kostnaderna för en vanlig administrativ arbetsplats får betraktas som närmast astronomisk och det kommer förstås att drabba skolan också. Sen svamlar de i en broshyr jag fått om att denna ”samordning” betyder bättre resursutnyttjande, standard ger lägre kostnad m.fl. floskler.
Inom parantes – de kan inte ens använda en standard för epost (IMAP) utan att först behöva utreda i månader och sedan sätta en absurd prislapp på det hela. Detta upptäckte jag när vi som politiker erbjöds en erbarmelig webbmail som enda alternativ för att ha kommunens epostadress.
Senaste kommentarerna