Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Wikipedia – uppgift för skolan
Gunnar är vår nya uppslagsbok: “Glöm Nationalencyklopedin. Svenskarnas nya uppslagsbok finns på nätet och heter Gunnar och Lennart. De två – och tio miljoner andra lågmälda besserwissrar – är hemligheten bakom kunskapsbanken Wikipedias världssuccé.”
(Hittat via knuff.se.)
Häromveckan var jag på ett seminarium som Nätverket för digitala lärresurser anordnade. Där pratade t.ex. Hanna Johansson som beskrev användandet av Wikipedia i skolan utifrån Wikipedia som källa (och de frågor som det kan resa). Hennes föredrag kan avnjutas via video (dock bara i WMP-format).
Själv närmar jag mig frågan från ett annat håll.
Jag skulle faktiskt vilja utmana den svenska skolan:
Sätt igång och använd Wikipedia som slutprodukt för elevernas arbeten. Låt t.ex. min 13-åriga dotter granska och komplettera texterna om Mörkö i svenska, historia m.fl. ämnen. Låt henne göra sammalunda med texter i den tyska respektive engelska versionen inom ramen för språkundervisningen. Kvalitetsstämpla bidragen genom att läraren granskat dessa innan de publiceras. Wikipedia används av massor av människor – att ha artiklar där som slutmål borgar för ett mera motiverande och autentiskt lärande.
Leta upp artiklar som behöver faktagranskas och ge eleverna det som uppgift.
Leta upp artiklar som saknas;-) och ge eleverna det som uppgift.
Tänk vilken kunskapsproduktion som de ca 600 000 eleverna i årkurserna 7 – 9 i grundskolan och 1 – 3 i gymnasieskolan skulle kunna bidra med!!!
Senaste kommentarerna