Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Sälj ut Södertälje
Peter Karlberg : Privatisera (problematisera) mera: “Söker i SLLs diarie för att hitta rapporten men hittar bara HSN 0709-1274 Redovisning till sjukvårdsstyrelse Söder ang hot om privatiseringar av sjukvården i Södertälje/Nykvarn m m. Verkar alltså som om den refererade konsultrapporten inte inkommit (eller så är jag bara dålig på att leta).”
Nu har jag lyckats få tag på rapporten. Om jag förstått saken rätt så har den tillkommit som ett resultat av den utmaningsrätt högeralliansen infört. Den innebär att när privata aktörer anmäler intresse för att ta över någon landstingsdriven verksamhet så utreds en försäljning alternativt upphandling av den berörda verksamheten.
Något/ra företag har anmält intresse för att ta över ansvaret för sjukvården i det område som nu kallas Sjukvården SNS (och omfattar Salem. Nykvarn och Södertälje). Därför har detta alltså blivit ett formellt ärende och den aktuella rapporten en del i detta. I rapporten diskuteras främst samordningsansvaret inom SNS men även produktionen berörs. Landstingsdirektörens skall mot bakgrund av rapporten och “utmaningarna” arbeta vidare och komma med förslag i januari/februari. Innan dess har inga formella beslut om utförsäljning tagits.
Men åter till själva rapporten. Det skall framhållas at den är ett diskussionsunderlag, som sådant dock väldigt tunt. Det fins massor av utomordentligt dåligt underyggda tyckanden och inget stöd för att t.ex. lägga ut samordningsansvaret och/eller produktion av sjukvård inom SNS. Jag nöjer mej med att ge ett exempel på nivån från rapportens allra sista avsnitt som behandlar samägande:
Samägande har förts på tal för att öka tryggheten. Möjligheterna för SLL att styra verksamheten kan förvisso vara större under pågående avtalsperiod genom ägande än genom avtalsskrivning, men mot detta står att SLL riskerar att få täcka eventuella förluster. För den samordningsansvarige kan SLL som ägare innebära en trygghet, vid just dessa eventuella förluster.
Det roliga är – om man nu kan kalla det roligt – att rapportens författare Helene Norberg säger att
“Om syftet är att ta nya grepp när det gäller beställarfunktionen och samtidigt ge den möjlighet till helhetssyn och systemlösningar istället för traditionell beställare-utförare modell, är det överlåtande av beställarfunktionen och förutsättningar att integrera åtminstone vissa produktionsresurser utifrån en helhetssyn och ett förnyat systemtänkande, som är mest aktuellt för att uppnå effekt.”
efter att t.ex. ha konstaterat att
“Konkurrens mellan de aktörer som har samordningsansvar förekommer endast marginellt”
i avsnittet som ytterligt översiktligt försöker ge en bild av den internationella utvecklingen. Något exempel på hur man fått till att förnyat tänkande baserat på konkurrensutsättning av beställar/samordningsfunktionen lyckas hon alltså inte hitta.
Om vi oroar oss för privatisering av vårdproduktion (och det behöver man som regel inte göra) så finns det förstås anledning att oroa sig dessto mer för en privatisering av beställar/samordningsfunktionen, särskilt som Helene Norberg verkar väldigt upptagen av att skapa incitament (=möjlighet att tjäna pengar) för den privata aktören. Det verkar som om Norbergs värld är ytterst begränsad, utan möjlighet till vinst kan man tydligen inte förväntas vara innovativ, hitta kreativa nya lösningar.
Den demokratiska kontrollen som utgångspunkt för varför idag landstingen har ansvaret för och ofta utför vårdtjänster försvinner helt i Norbergs resonemang. Den redan rätt kompromenterade beställar-utförarmodellen drivs här till sin extrem – landstinget reduceras till en beställare av beställartjänster.
Senaste kommentarerna