Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Kvinnor skall ha lägre lön
Samuel Strandberg f.d folkpartistisk kommunalpolitiker från Täby slår fast att det är fullt rimligt att kvinnor och utlandsfödda har lägre lön än män. Utgångspunkten är att medlingsinstitutet konstaterat att det föreligger en löneskillnad på 7% som saknar annan förklaring än kön respektive ursprung. Nu vet jag förstås inte hur institutet kommit fram till detta men normalt brukar man ju försöka rensa från faktorer andra än i detta fall just kön och ursprung dvs jämföra individer där allt annat är lika.
Marknaden bestämmer kvinnolönen: “Lika lite som man kan upphäva tyngdkraften
eller få vatten att rinna uppåt kan man åstadkomma en situation där kvinnor och utlandsfödda med dåliga språkkunskaper i medeltal har samma lön som män. På en fri arbets- och
lönemarknad värdesätts alla individer (oavsett kön eller etniskt ursprung) efter sina kvalifikationer och sitt värde som arbetskraft. De skillnader som därvid uppkommer beror inte på någon ondsint diskriminering från arbetsgivare utan är helt enkelt en följd av marknadens värdering. ”
(från SvD.)
Strandberg tar dock uppgiften som intäkt för ett resonemang som bygger på att kvinnor är barnlediga och har hör sjukfrånvaro och att utlandfödda inte behärkar svenska och att dessa grupper därför är mindre värda som arbetskraft. Därmed är löneskillnaden rimlig, enligt Strandberg, i en marknadsekonomi. Nu tror inte jag på herr Strandbergs resonemang eftersom jag antar att den funna lönsekillnaden faktiskt förklaras just av kön och ursprung. Jag tycker dessutom att det är ett viktigt korrelat i en marknadsekonomi att ha en aktiv lönepolitik och starka fackföreningar som kan arbeta mot löneskillnader av detta slag.
Technorati Tags:
Kapitalet, Swedish, Politics, Solidaritet, Ekonomi, Politik, Socialdemokraterna, Ali Esbati, Samuel Strandberg, Rättvisa
Tyvärr tror jag inte att de fackliga organisationerna är särskilt bra på detta. Inte ens när det rör stora kollektiv av kvinnodominerade yrkesgrupper som uppenbart har orimligt låga löner relativt andra grupper lyckas man särskilt väl. Undersköterskor/vårdbiträden/vårdare inom såväl sjukvård, äldreomsorg som gruppboenden är ett bra exempel på detta. Här talar vi om främst kvinnor som har under 20 000 kronor i lön och ingångslöner runt eller under 15 000. För dessa kan en “framgångsrik”(!!!) avtalsrörelse innebära att ingångslönen för en utbildad höjs 500 kronor.
Hittade Strandbergs artikel tack vare Ali Esbati.
Senaste kommentarerna