Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Prenumerera
Eftervalsdebatt
Två frågor som relaterar till valet stod på dagordningen på veckans medlemsmöte i Södertälje. Pga av ett tredagarsmöte med ICT League (en lite informell grupp bestående av folk från Finland, Norge, Danmark, Holland, Island och Kanada som utbyter erfarenheter kring olika policy-initiativ inom området IT i skolan) kunde jag inte delta men har nu fått en rapport.
Den ena frågan handlar om en mer traditionell valanalys. Tydligen försökte man använda sig av någon slags PostIT-lappsbaserad teknik för att få med allas synpunkter – något som inte alla uppskattade. Å ena sidan är det förstås bra att använda metoder som innebär att inte alla behöver ställa sig i en talarstol, å den andra sidan så måste man få med folk i diskussioner, och diskussioner innebär att man utbyter tankar och åsikter.
Den andra frågan handlade om vårt organisatoriska arbete. Några föreningsordföranden (inkl. min egens Nina Ljungquist) hade funderat lite i våras och vill att vi förstärker det organisatoriska arbetet med målsättningen att utveckal existerande föreningar och se till att nya startas. Medlemsmötet beslöt tydligen att en arbetsgrupp skall tillsättas för dessa frågor. Det är utmärkt, jag har i rätt många år hävdat att vi borde arbeta hårt med att förbättra det “inre” livet i partiet, vi är och borde förbli ett folkrörelsebaserat parti. Då måste alla medlemmar känna att det spelar roll om man deltar i föreningars och arbetarekommunens mötet, att det är där den politiska diskussionen faktiskt förs och att det är där vår politik läggs fast.
Technorati Tags:
Demokrati, Södertälje, Politik, Socialdemokraterna, Södertälje kommun
Det här med var politiken läggs fast aktualiseras faktiskt just nu eftersom situationen i kommunen är lite oklar. Det pågår därför förhandlingar som syftar till att skapa en majoritet i fullmäktige. Det är förstås helt ok men man undrar vad som är vår linje dvs vad vi vill uppnå (annat än att vara med i denna majoritet). Självklart finns ju vårt program inför valet att utgå ifrån men det fick ju faktiskt inte det stöd vi önskade och borde alltså diskuteras just utifrån den utgångspunkten. Vad kan vi tänka oss att kompromissa om – skall det bestämmas av några få bakom stängda dörrar eller borde det diskuteras bland medlemmarna?
Mitt svar på den något retoriska frågan är förstås att vi under en sådan förhandling borde ha täta korta medlemsmötet där t.ex. förhandlingsbud diskuteras. Såvitt jag förstår kommer en av parterna i dessa förhandlingar, Pensionärspartiet, att ha minst ett medlemsmöte för att diskutera hur de skall förhålla sig till inviterna.
Senaste kommentarerna