Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Matematik – hur öka intresset
Nu tror jag kanske inte att Broängsskolan hittat en universallösning på problemet med ett allt för litet intresse för matematik i skolan (gäller ju för övrigt också de naturvetenskapliga ämnena och även det fantastiska men i traditionella termer lite svårbestämda teknikämnet). Däremot visar det sig att deras i allt väsentligt blygsamma försök att med podcasting som verktyg förbättra matteundervisningen, som jag skrivit om tidigare, faktiskt givit ett positivt bidrag. Hoppas att mina kollegor på myndigheten och NCM uppmärksammar detta och tar del av den rapport som nu kommit efter något halvt års försök. Tanken är att utvidga försöket till 10 skolor.
Ökat intresse för matematik: “Genom att matteläraren filmar sina matematikgenomgångar utefter kursplan och faktiskat lektionsinnehåll och sedan låter elever prenumerera på dem genom iTunes och rakt ner i sin iPod Video så smälter vi samman två kulturer, skolkultur och ungdomskultur. Vi laddar en del av ungdomskulturens “gadgets” med skola genom att låta nya medier spela roll i skolarbetet. Även föräldrar kan skapa sig ökad kunskap i matemayik genom att kontinuerligt följa undervisningen som deras barns mattelärare genomför genom filmerna. Grundidén är att skapa en intresserörelse för matematiken “underifrån”istället för att som i de flesta fall “ovanifrån”.
Resultatet är att intresset för matematik ökar genom detta arbetssätt + en del andra högst intresanta upptäckter.”
(Via JeppesenBlog.)
Technorati Tags:
IT i skolan, iPod, Podcasting, Utbildning, Myndigheten för skolutveckling, MSU, Mjuk infrastruktur, Fredrik Jeppesen, Skola
PS Broängsskolan ligger i Botkyrka kommun som jag apostroferade häromdagen. Där håller man tydligen på att “standardisera” en hårdvaruplattform för skolan som svårligen låter sig kombineraas med försök av detta slag – vad tänker man med? DS
Vi försöker följa utvecklingen även i Göteborg även om det ibland kan vara lite trögt. Vi har ett podnätverk bl.a. där det produceras radioteater och sagor om inte annat.
Det är märkligt att ny teknik inte får mer plats i skolan på ett mer naturligtsätt och utifrån skloutvecklningsperspektiv, vi är vansinnigt rädda för tekniken och använder den ofta som ”kul grej” med Broängen-projektet kan visa att det är mer än så..
Läs gärna Oslagbars brev till skolministern också.. http://oslagbar.blogspot.com
Senaste kommentarerna