Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Prenumerera
Arbetarrörelsens tankesmedja och ordförandekandidater?
Currently playing in iTunes: Outside Woman Blues by Cream
Tankesmedjan hamrar för döva öron: ”Per Gudmundson har på sin blogg Val 2010 lagt ut ett intressant referat från ett seminarium från den 1 december, där de två som Gudmundson betecknar som ”partiets sannolika ledare” (Pär Nuder och Mona Sahlin) lade ut texten om sina visioner för socialdemokratin.
De tankar som framförs där är intressanta i sig, men det som verkligen fick mig att studsa till var att referatet fanns att hitta på Arbetarrörelsens tankesmedjas webbplats. Det anmärkningsvärda med det är det faktum att ingen vettig marknadsföring av denna tankesmedja eller dess webbplats verkar ha gjorts.
Jag har ett tag känt till att LO Idédebatt och Tankesmedjan Idé & Tendens (som drevs av socialdemokraterna och ABF) slagits ihop, och har även bloggat om den nya tankesmedjan. Men länge har arbetarrorelsenstankesmedja.se varit en död länk där det bara sagts att innehåll skulle läggas upp inom kort. Nu verkar så ha skett – utan att man informerat om det (åtminstone inte på något sätt som nått mig), och resultatet är en ärligt talat riktigt ful och trist webbplats.
Varför, snälla rara partivänner, kommunicerar vi inte bättre än så här?”
(Via Jonas Morian | PromeMorian.)
Jonas Morian har hittat ett referat av det seminarium jag skrev om under rubriken Framtidsseminariet som ingen kunde delta i som publicerats på den okända men med långt namn i webbadressen försedda tankesmedjan som enligt sitt namn är arbetarrörelsens. Kan förstås bara instämma i Jonas lätt uppgivna kritik när det gäller marknadsföringen av detsamma – kan vi inte bättre? Framgår för övrigt inte heller vem som skrivit referatet men det gav ju en lite bättre bild av seminariet än den bild Ann.Charlotte marteus förmedlade i Expressen.
Per Nuder har enligt referatet bland sina fem utmaningar (utmaningar är jag allergisk mot – ligger högt upp på floskeltoppen) “Demokratin i sig själv. Vi måste ha en folklig legitimitet för att ta ut de skatter som välfärden kräver. Därför är det viktigt att ha fortsatt högt valdeltagande.”
Om detta är ett rättvisande referat av vad herr Nuder faktiskt har att säga om demokrati så imponerar det inte – tvärtom. Det är en fungerande demokratisk process vi behöver där folk i sin vardag upplever att de faktiskt kan göra sin stämma hörd och att det lyssnas. Högt valdeltagande kan bara ses som en mätare på om man lyckas med det.
Det verkar å andra sidan Mona Sahlin fattat för hon säger i ett direkt citat “Vi måste vara en folkrörelse, vi måste både ha folk och vara i rörelse. Vi behöver fundera över hur det ska gå till att återkomma till att vara denna folkrörelse, hur vi kan ha tentaklerna ute och lyssna på folk, samtidigt som vi också måste våga påverka opinionen med våra idéer – och alltid vara i opposition mot orättvisor.”
Sen går hon bort sig när det gäller vad politiken skall handla om, för jag läser in offentlig reglering som uttryck för det fru Sahlin menar med politik, när hon vill att “politiken ska omfatta kampen för både kroppen och själen, kunna se ungdomars förtvivlan, motverka sexifieringen av det offentliga rummet, få tillvaron att gå ihop bort från stressen och ge människor chans att påverka sin vardag.”. En viktig lärdom vi bör göra är att det som var rimligt att reglera fram under 1900-talet måste uppnås med helt andra metoder under 2000-talet. Nu har vi att göra med en betydligt mera välutbildad befolkning som kan tänka själva och som verkligen kan och vill forma sin vardag utan av regering och riksdag detaljreglering av familjelivet, av konsumtion etc.
I det senare facket hamnar dessvärre också Nisha Besara som tydligen hävdat att “Föräldraförsäkringen är en universallösning. Delas den lika av könen motverkas flera av dagens orättvisor, kvinnans ställning på arbetsmarknaden stärks, löneskillnaderna minskar, barnen syn på könsroller ändras.” Här har vi en ung sosse som helt fastnat i 50-talets demagogik – samhället (läs staten) skall ordna allt till det bästa. Vi måste göra upp med attityden att vi vet bäst, människor måste få ta eget ansvar. Det är skyddsnäten vi skall bygga gemensamt, övriga förändringar måste vi åstadkomma genom långsiktigt politiskt opinionsarbete, föredömlighet och respekt.
Den fjärde talaren på seminariet var Håkan Bengtsson. Han har uppenbarligen förstått en del och säger tydligen att “Offentliga sektorn har förändrats, vi ser hur samhället liberaliseras att människor vill ha valfrihet.” Vet inte riktigt vad han drog för slutsats av detta, detsamma gäller frågan om varför vi tappat Stockholm men går bra i Malmö och Göteborg. En fråga som det vore intressant att få lite bättre belyst, vad har en Reepula och en Johansson som inte Billström har?
Varför nämns för övrigt inte ordet solidaritet i referatet av den debatt om vad socialdemokratin vill?
Technorati Tags:
Jonas Morian, Socialdemokraterna, Demokrati, Politik, Nisha Besara, Arbetarrörelsens tankesmedja
Senaste kommentarerna