Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Prenumerera
Varför nationella prov?
Drösvis med nationella prov, flit samt “no child left untested”: “Det skall vara rättvist i betygssättningen i svensk skola. Därför planerar regeringen införa nationella prov i 9 ämnen till, undantagna är praktisk och estetiska ämnen. De är ju inte riktigt lika fina och viktiga. Men vad innebär detta? Vid en enkel okulärbesiktning kan det ju verka vederhäftigt och logiskt att om vi har fler natiuonella prov så kommer lärandet att öka. Vi har haft och har nationella prov i matte, men inte inte ökar mattelärandet för det. Snarare minskar mattekunskaperna för varje år, men det beror naturligtvis lika lite det också på de nationella proven.”
Fredrik Svensson gör några kloka reflektioner beträffande nationella prov. Han påpekar det uppenbara – nämligen att de inte bidrar till ökat lärande, matematikexemplet illustrerar detta. Alltså bör vi diskutera vad de är till för och om de bidrar till detta på ett kostnadseffektivt sätt. Såvitt jag förstår kan de natienella proven motiveras av i huvudsak två behov – rättvis betygssättning och bilden av skolan. Det förra – betygssättningen – skulle kunna motivera ett ökat antal prov om det går att visa att betygssättningen verkligen är mera rättvis i de ämnen där prov ges idag. Är det så? Kanske finns det effektivare sätt att uppnå detta, Fredrik Svensson har i alla fall den uppfattningen.
Det senare – bilden – är en vidare fråga. Vi har nationella mål för skolan och behöver förstås veta om dessa nås respektive om det finns skäl att revidera desamma. Om de nås kan vi mäta med nationella prov men då bör förstås proven omfatta inte bara alla ämnen utan också de mer övergripande målen som återfinns i läroplanen. Finns ju ingen grund för att göra åtskillnad mellan olika mål. Om vi behöver revidera målen får vi mycket lite information via nationella prov eftersom de bara mäter huruvida de nuvarande uppnås. De säger ingenting om målens relevans, om eleverna kanske behöver andra kunskaper och färdigheter än de vi definierat X antal år tillbaka.
Technorati Tags:
Politik, Utbildning, Fredrik Jeppesen, Skola, Fredrik Svensson
Senaste kommentarerna