Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Valet – friheten, jämlikheten och solidariteten
Ulf Bjereld: Leif GW Persson och Jan Guillou – inför valet nästa söndag: Det mörknar över Europa. Ryssland, Polen och Ungern monterar beslutsamt ner demokratin och deras svenska anhängare i SD snickrar bit för bit ihop en ny ideologi som får en allt tydligare skepnad lik 1930-talsfascismen.
Dags att komma ut inför valet förstår man efter att såväl Leif GW Persson som Jan Guillou gjort detsamma. För mig finns bara ett rättesnöre – jag vill kunna rösta för frihet, jämlikhet och solidaritet. Detta försätter mig i stora problem i detta val. Precis som för de båda herrarna kan man säga att helst högerblocket (läs den sk Alliansen) går bort dels därför att de inte verkar kunna hålla rent mot högerextremismen, dels därför att de aldrig driver en politik för verklig jämlikhet, för allas frihet och ett i grunden solidariskt samhälle.
Idag kräver friheten försvar mot allehanda attacker från antidemokratiska krafter. Birsten på frihetlighet demonstreras också i den långa raden av ”uppfostrande” lagar och förslag till sådana som talar om en obefintlig insikt om att ett av världens mest utbildade befolkningar faktiskt kan ges möjlighet att bestämma mer om sina liv, inte mindre. Vi lever i ett långt från jämlikt samhälle men har ändå kommit längre än de flesta andra länder – behöver försvaras och utvecklas. Solidariteten som jag uppfattat som en rätt grundläggande av många uppfattad självklarhet visade sig vara alltför skör. När den plötsligt i samband med den stora flyktingvågen 2015 visade sig kosta lite ansträngning krakelerade den fullständigt hos många, inte minst hos de ledande socialdemokratiska företrädarna.
Återkommer i ärendet
Du kan inte rösta för frihet, (röd) jämlikhet och solidaritet. Du måste välja en eller två av de tre för den röda definitionen av jämlikhet kräver så mycket förtryck att både friheten och jämlikheten försvinner. Det senare om man även beaktar relationen mellan styrande och styrda, mellan eliten och folket.
Under Socialismen är man fri om man tycker som den politiska eliten, bara då. S ligger inte långt efter
i sin iver att få oss att tycka lika.
Jag hävdar envist att Socialism skapar ett tredelat samhälle, den politiska eliten, dessa hantlangare och resten. Det är klart att om man blundar för hur den politiska eliten och dess hantlangare har det jämfört med resten så kan samhället framstå som jämlikt, men bara då. Av historien lär vi oss att under Socialismen har de flesta det ganska dåligt, det är ju jämlikt på sitt sätt men inget att sträva efter.
Även din syn på solidaritet är lite märklig. Du vill alltså att Sverige ska göra mer för dem som kan ta sig till Sverige men du frågar dig inte vilka i Sverige som fick och får ta smällen. Ett tips, det är inte de med sina barn i Södra Latin som får ta smällen.
Jag tror inte vi hittar något bättre samhällssystem än vårt nuvarande, blandekonomi med ett skyddsnät för dem riskerar att annars ramla ur.
Vad gäller vår solidaritet med omvärlden så är det en kvantitativ fråga, har alltid varit, kommer alltid att vara. Svaret på den handlar om hur många och vilka. Målkonflikterna kommer vi aldrig ifrån och dessa måste vi kompromissa kring.
Att som Jan Guillou försöker göra. kvitta utgifterna för migrationen mot utebliva skatteintäkter från skattesmitare, går bara i retoriken inte i verkligheten och även om Staten fick in mer pengar så skulle inte behovet av att prioritera försvinna. Det finns många hål att stoppa skattepengar i.
[…] Valet – friheten, jämlikheten och solidariteten […]
Senaste kommentarerna